Felelős állattartás – Fontos, hogy a vásárlás megfontolt döntés legyen
Fotó: Illusztráció

A nyulak felelős tartásának a kérdése a húsvéti időszak a legaktuálisabb. Ilyenkor sok állatot vásárolnak ajándékba, az ünnepek után viszont a tartásuk nem minden esetben a megfelelő körülmények között zajlik. Az állatvédő szervezetek, valamint a Nyíregyházi Állatpark felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nyulak vásárlása megfontolt döntés legyen, ugyanis a 8–12 évig élő állatok gondozása mindennapos, odafigyelést igénylő feladat, mely a gazdájára hárul.

 

A nyulakat egyre többen választják házikedvencnek. A „toy nyuszitól” kezdve – mely körülbelül 10 centiméter nagyságú – az óriás magyar nyúlig bármely fajtát be lehet szerezni. Az új háziállat érkezése előtt viszont nem árt felkészülni a leendő gazdájának. A fajtajellemzőket figyelembe véve kell például a takarmányozásukról, vagy a lakhelyükről gondoskodni.

„El kell döntenünk, hogy hosszú távon hol szeretnénk a tapsifülest tartani. Állatkereskedésekben szép, nagy nyúlketreceket lehet vásárolni. Ha az udvari tartásra gondolunk, akkor most még a húsvéti időszakban elég hűvös az idő, mindenképpen be kell szénázni az odút. Nagyon jól tudnak ásni az állatok, ezért arra is törekedni kell, hogy ne tudjon garázdálkodni a kertben. Egyre többen szokták sétáltatni az apróságokat, rengeteg nyúlhámot lehet most már kapni. Ha lakásban elengedjük, akkor azt mindenképpen felügyelet mellett tegyük, hiszen nagyon jól tudnak rágni is az állatok!” – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés, ivartalanítás, a nagy mozgásigény folyamatos kielégítése, és sok egyéb feladat vár a gazdikra. Fontos, hogy ha elköteleztük magunkat a nyúlvásárlás mellett, a beszerzés előtt tájékozódjunk a fajtajellemzőkről, az állattartás részletes tudnivalóiról.