Felgyorsított pályáztatás

Egy szabályzat szerint az előző, 2007 és 2013 közötti uniós támogatási ciklus forrásait idén december végéig lehet felhasználni. Ebben az évben augusztus közepéig 1 210 milliárd forint kifizetése történt meg, ezzel a nyár végére kiírt terv már 96 százalékban teljesült. Emellett az egész ciklusra vonatkozó felhasználás is jó ütemben teljesülhet.

A 100 SZÁZALÉKOS FORRÁSFELHASZNÁLÁS A CÉL

Lipők Sándor miniszteri biztos elmondta, a mai napig 7 987 milliárd forintot fizettek ki az összesen 8 200 milliárdos teljes keretből. Ez azt jelenti, hogy jó ütemben haladunk, és az év végéig megvalósulhat a 100 százalékos forrásfelhasználás.

AZ UNIÓS TÁMOGATÁS A VÁLLALKOZÁSOKÉ

A miniszteri biztos arról is tájékoztatott, hogy a 2014 és 2020 közötti új támogatási ciklusban a kormány felgyorsítja a pályáztatást, 2017. június végéig a teljes támogatási keretösszeget meghirdetik a vállalkozások és önkormányzatok részére. Ez olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amelyre nemcsak Magyarországon, de az unió más tagállamaiban sem volt példa. A cél az, hogy elkerüljék a 2007-ben létrehozott rossz pályázati rendszer káros hatásait, az ezzel járó esetleges forrásvesztést. Az új rendszerrel azt szeretnék elérni, hogy a magyar vállalkozások a térség többi országának vállalkozásaihoz képest gyorsabban jussanak a forrásokhoz, a beruházásokkal növelhessék az ország exportképességét, és új munkahelyeket teremtsenek. A kormány álláspontja szerint az európai uniós források a magyar vállalkozásoké, tehát a kormány feladata csupán a támogatások hatékony és gyors eljuttatása a vállalkozásokhoz.

Szoboszlai Tibor