Felhangzik az eskü...

Kenyérszentelés, ország tortája, zászlófelvonás, tûzijáték, na meg persze tisztavatás. Jövõ hét szombatra, az államalapítás ünnepére nemzeti színekbe borul az ország, a budapesti Kossuth téren pedig 104 honvéd tisztjelölt szájából hangzik el egyszerre az eskü. Az pedig nem kis büszkeséget jelent számunkra, nyíregyháziaknak, hogy idén immár ötödjére a Vasvári Pál Gimnázium egykori diákja, Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka vezényli majd a tisztavatást.

A Nyíregyházi Napló hasábjain idén januárban már olvashattak arról a katonáról, aki volt békefenntartó, katonai szállítmánykísérõ és kiképzõ is. Õ az az egykori nyíregyházi „katkós” diák, aki maga mögött tudhat hat külföldi missziót, jelenleg pedig az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka. Legutóbbi találkozásunkkor örömmel emlékezett vissza arra a pillanatra, amikor elõször 2011-ben Budapesten mint vezénylõ parancsnok állhatott a fiatal hadnagyok elõtt és vezényelhette le a tisztavatást. Megélhette ezt 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben is, most pedig mint kiderült: idén is az õ vezényszavára emelik esküre kezüket a hallgatók és válnak tisztekké. Az MH Ludovika Zászlóaljnál már elkezdõdött a felkészülés az augusztus 20-ai tisztavatásra. A honvéd tisztjelöltek a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulótéren készülnek a nagy napra. Molnár Zsolt ezredessel beszélgettem...

 

A HAZÁT SZOLGÁLJÁK

 

Augusztus 20-án, Budapesten, a Kossuth téren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképzõ Karán idén végzett tisztjelöltek teszik majd le az ünnepélyes esküt a közjogi méltóságok, valamint a külföldi katonai képviselõk, szülõk és hozzátartozók elõtt. Az esemény nemcsak hogy látványos – a televízió élõben közvetíti –, de a katonák számára is nagyon fontos, hiszen itt adnak számot az eskü szövegével arról, hogy most már képesek a haza szolgálatára. Ezt követõen már megkezdhetik szolgálatukat a választott helyõrségben, katonai szervezeteknél vagy alakulatoknál is.

[REKLAM]

A fiatal tisztek az eskütételt követõen, ludovikás hagyományokat felelevenítve, õsi magyar szokás szerint kardot rántanak, vagyis a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegve megfogadják, „A hazáért, mindhalálig”. Idén 104-en tesznek esküt, közülük 14-en lányok. Az ezredestõl megtudtam, ez gyakori, hiszen a katonai pálya a hölgyek irányába is nyitott. Közülük kikerülnek olyanok is, akik akár a jövõ parancsnokai lesznek.

Augusztus elsejétõl egy koncentrált célfelkészítésen vesznek részt a fiatal tisztek. A legapróbb részletekig gyakorolják az állásokat, a szablyafogásokat, az áll- és kéztartást. A feladatunk az, hogy az augusztus 20-ai ünnepségre ezeket lecsiszoljuk, hogy alakilag tökéletes, fegyelmezett képet mutasson majd.

 

KEVESEKNEK ADATIK MEG

 

– A tisztavatás egyébként mentálisan és fizikálisan is nagyon megerõltetõ. Közel másfél órát kell végigállniuk a katonáknak feszesen, mozgás nélkül, alapállásban. Csak a fejük mozoghat. Közben én, mint vezénylõ parancsnok, adom a vezényszavakat. Az eskü szövegét is tökéletesen kell elmondaniuk, ráadásul azzal a tudattal, hogy élõben és a televíziók képernyõje elõtt több ezren figyelik õket.

[REKLAM]

Molnár Zsolt ezredes azt mondja, óriási megtisztelõ dolog és felemelõ érzés, hogy idén is õ lehet a vezénylõ parancsnok.

Nehéz szavakat találni. A fiatal hadnagyokkal ott állhatok szemben, és amit én átéltem 1993-ban, tudtam, azt most õk is érzik. Én adom ki a vezényszót, hogy eskühöz. A parancsnokok magányosságával ott állok velük szemben, és rendkívül büszke vagyok a fiatalokra, ez elmondhatatlan érzés. Kevesen vannak, akik ezt megéltük, de remélem, minél többen lesznek ilyenek. Ilyenkor azt kívánom nekik, hogy õk is megtalálják a számításukat, és ha évtizedek múltán visszatekintenek arra a napra, mikor tisztté váltak, akkor ne bánják meg a döntésüket, hanem olyan büszkék legyenek az egyenruhájukra, mint amilyen én magam is vagyok – tette hozzá.

 

LÁNYKÉRÉS A TISZTAVATÁSON

 

– Az idõjárási körülményekkel is meg kell küzdeniük a tisztavatáson a végzett hallgatóknak. Lehet 30 fokos meleg, vagy éppen kaphatunk egy záport a nyakunkba, akkor is végig kell tudni csinálni. Több emlékezetes, személyes pillanat is kötõdik a tisztavatáshoz. Tavaly például az egyik frissen avatott tiszt a Kossuth téren kérte meg barátnõje kezét, 16 tiszttársa elõtt tette fel a nagy kérdést, amelyre természetesen igen volt a válasz. De azt sem felejtem el, amikor az egyik avatás elõtt sérült bokával odaállt elém a honvéd tisztjelölt, és azt kérte, hogy természetesen a saját felelõsségére, ilyen fájós lábbal is hadd állhasson ott a tisztavatáson a társai között. Bár megvolt a kockázat, hogy menet közben kénytelen lesz kiállni, mégis hiba nélkül végig csinált mindent. Ezek maradandó emlékek maradtak.

Bruszel Dóra

(Fotók: Révész Renáta főhadnagy)