Félmilliárdot csalt el a nyíregyházi munkaerő-kölcsönző bűnszervezet

A pénzügyi nyomozók még 2015 júniusában hét gyanúsítottat vettek őrizetbe, a bíróság elrendelte az irányító férfi és négy társának előzetes letartóztatását. A bűnszervezet vezetői az ismert módszert követték: a munkavállalók utáni adót és járulékot, valamint a csak papíron nyújtott szolgáltatás után esedékes áfát nem fizették meg, jelentős kárt okozva ezzel az államnak. Jól szervezett, összehangolt, hierarchikus rendszert építettek fel.

A fiktív szolgáltatást igénybevevő cégek színlelt szerződést kötöttek a külön erre a célra fenntartott, strómanok vezette munkaerő-kölcsönző vállalkozásokkal, ahová bejelentették régebbi dolgozóikat. Munkavállalóikat is becsapták, hiszen a „kölcsönbe adás” időszaka nem biztosítással járó jogviszony, ami a nyugdíjjogosultság szempontjából lényeges. Az áfával is csaltak, ugyanis a kölcsönbe adó cég által kiállított fiktív számla áfáját levonták fizetendő adójukból. Az illegális szolgáltatást harmincnégy gazdálkodó társaság vette igénybe országszerte.

A költségvetésnek okozott kár enyhítésére a pénzügyi nyomozók negyvenhat bankszámlát zároltak százmillió forint értékben és negyvenhárom gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést költségvetési csalás miatt. A negyvenezer oldalas nyomozati iratot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek küldik meg. A bűnbanda nyolc tagjára akár húsz évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. További két személy ellen körözést rendeltek el.

 

NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága