Felügyeleti biztos az ÉRB Banknál – Nyíregyházi fiókot is érint az intézkedés

Ideiglenes intézkedések alkalmazásáról és felügyeleti biztosok kijelöléséről döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-re vonatkozóan. Az egykori Takarékszövetkezeteket is magában tudó pénzintézetnél az index.hu információi szerint a Buda-Cash elleni felügyeleti és rendőrségi eljárás részeként tették meg az intézkedéseket.
Az MNB megtiltotta a bank számára a betétek és más visszafizetendő források kifizetését ügyfelenként egymillió forint összeg felett az ellenőrzési eljárást lezáró határozat meghozataláig, vagy a tilalom megszüntetéséig, de legfeljebb 90 napra – erről az ÉRB számolt be a honlapján.


Se netbank, se ATM

 

A bankszámlákkal kapcsolatos tartozások vagy hiteltörlesztés miatt lehet csak befizetni, betétet elhelyezni már nem. Kölcsönszerződést sem kötnek most, és a már megkötött, folyamatban lévő szerződések alapján sem lehet kifizetést teljesíteni. Sőt, a hitelkeret terhére sem fizetnek ki pénzt; ez vonatkozik a Széchenyi Kártya hitelkeretre, valamint a Gazdakártya keretre is.
Felfüggesztették a bankkártya-rendszert, az ATM-eket és az internetbank használatát is. Pénzt felvenni vagy utalni csak a bankfiókon belül lehet s más bankok pénzkiadó automatáinál sem érdemes próbálkozni.

 

Ugranak a megbízások, a hitelt azonban fizetni kell

 

A bankszámlákról a rendelkezés értelmében nem kerülnek teljesítésre az állandó/rendszeres, a határidővel berögzített átutalási megbízások, a csoportos beszedési megbízás és a felhatalmazó levél alapján történő beszedési megbízások. Az ügyfeleknek tehát maguknak kell gondoskodniuk ezekről.
Az erbbank.hu tájékoztatója szerint az MNB intézkedése nem érinti a bank ügyfeleinek szerződés alapján fennálló fizetési kötelezettségeit. Tehát, ha valaki hitelszámlával és folyószámlával/pénzforgalmi számlával is rendelkezik, úgy az esedékes törlesztőrészlettel a számlát megterhelik.

Erdős József

Fotó: erbbank.hu