Felvételi számadatok: újabb növekedés a Nyíregyházi Egyetemen

Elindult az újabb tanév a Nyíregyházi Egyetemen. A végleges felvettek számadatait látva elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtized legsikeresebb évét zárta az intézmény, felvételi számadatai 13 %-kal emelkedtek. Az egyetem mára innovatív, hallgatóközpontú szemléletű intézmény, mely a régió tudásközpontjaként, a nemzetközi szakmai térképen is erősödő szerepet vállal, idén közel ötezer hallgatóval – hangzott el az intézmény vezetőitől az elmúlt napok ünnepi eseményein.

2024-re 13 %-kal emelkedett az intézménybe jelentkezők száma. A növekvő tendencia a hallgatóink elégedettségét, bizalmát, illetve a felsőoktatási térben erősödő szerepünket is igazolja – emelte ki dr. Hárskuti János a Nyíregyházi Egyetem elnöke, majd hozzátette – idén 2174 elsős kezdheti meg az évet, ezzel az intézmény hallgatói létszáma közelít az ötezerhez. Fontos eredmény, hogy a megye mindhárom képzési helyén, így a Mátészalkán és a Kisvárdán is növekedett a felvettek száma. A nemzetközi színtéren pedig egyre több új angol nyelvű képzéssel vagyunk jelen, a nemzetközi hallgatói létszámunk idén meghaladja a háromszázat, a külföldi szakmai partnereink száma pedig évről-évre tovább bővül – tájékoztatott az elnök.

A Nyíregyházi Egyetem innovatív egyetem, kiemelt hangsúlyt fordít a legújabb ismeretek, módszertan, és a technológiai újítások beépítésébe a képzésekbe, így a KKV-k innovativitását segítő, valamint a fenntarthatósági ismereteket átadó leendő képzések mellett E-mobilizáció specializációt, illetve a Mesterséges intelligencia alkalmazásai elnevezésű szakirányú továbbképzést indít az országban az elsők között.

Az intézmény a hagyományaira is épít – emelte ki az elnök -, így a több mint 55 éves pilótaképzés és a pedagógusképzés fejlesztése is kiemelt prioritást élvez. Ezt látják az intézménybe jelentkezők is. Legnagyobb számban a pedagógusképzésre érkeztek elsőhelyes jelentkezések, és itt mutatkozik a legmarkánsabb növekedés is, e mellett a gazdaságtudományok és a műszaki képzési terület is dobogós helyen szerepel idén. A pilótaképzések magyar és angol nyelven, többféle képzési formában (a felsőoktatási szakképzéstől a szakirányú továbbképzésig) mind több magyar és nemzetközi érdeklődőt vonzanak.

Az elmúlt év hasonló adataihoz képeset az első helyes jelentkezéseknél a legnagyobb arányú, több mint kétszeres a növekedés a természettudományi területen látható, e mellett jelentősen nőtt a pedagógusképzés területén felvettek aránya; de az összesített számok is nőttek: a tavalyi 873 fővel szemben idén 1213 fő jelölte első helyen a Nyíregyházi Egyetemet, ez nagyrészt a mesterszakos jelentkezések bővülésének köszönhető, de jelentős az alapszakos (124 %)  és az osztatlan pedagógusképzések (135 %) első helyes jelentkezéseinek növekedése – tette közzé a felvételi számadatait az intézmény.