Fenntartható iskolakezdés táska-akcióval

Ne dobd ki az iskolatáskád! – Fenntartható iskolakezdés néven hirdetett akciót már nem első alkalommal az önkormányzat és az ÉAK Nonprofit Kft. A gyűjtés során 111 iskolatáska, tolltartók, tornazsákok és füzetek érkeztek a hulladékudvarokba. Az adományokat a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítői osztják ki.

Jelképes átadóval zárult az iskolatáska- és tanszergyűjtő akció. A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ számára nemcsak magánszemélyek adományoztak, de segített a karitatív munkában három iskola közössége is. Az Apáczai, az Eötvös és a Móricz.

„Családon belül is örököltük a ruhát. Egyikről a másikra. Nem baj, hiszen figyelemfelkeltő ez a hulladék szlogen, persze nagyon nem hulladékról van szó, mert itt használt, de nagyon jó eszközöket tudunk átadni az önök számára. Pont az a baj a fogyasztói szemléletünkkel, ha valamit nem használunk, akkor kidobjuk. Vedd meg, fogyaszd, dobd ki, holott nagyon is praktikus, használható dolgokról van szó. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerre is, hogy ne pazaroljunk!”

– szólt az ünnepélyes átadón Jászai Menyhért alpolgármester.

Az alpolgármester utalt arra, hogy az önkormányzat iskolakezdési támogatást nyújt a rászorulók számára. Házhoz szállítják szünidőben az élelmet, és tanszercsomagot biztosít az alsós diákoknak. Említette a bérlet- és étkezési támogatást, illetve azt, hogy az állam felmenő rendszerben ingyenes tankönyvet ad a tanulóknak.

„Mi tavaly kerültünk családsegítő alá. Nagyon sokat segítenek, bármivel tudok hozzájuk fordulni. Nekünk Tóth Brigitta a családsegítőnk, sok puszit küldünk innen is. A tanszerek nagyon jól jönnek, hiszen a nagylányom most megy ötödik osztályba. Gyesen vagyok a kicsivel otthon, a férjemmel pedig külön élünk, így egyedül nevelem a gyerekeket”

– mesélte az egyik szülő, Hadobás Nóra Zsuzsa.

A környezetgazdálkodási társaság képviselője sem csak a hulladék oldaláról közelítette meg a témát az ünnepélyes eseményen. Kijelentette, Nyíregyháza lakossága emberségből jelesre vizsgázott. Adományaikkal biztonságossá tették sok család számára az iskolakezdést.

„Egy nagyon fontos hulladékgazdálkodási prioritás valósult meg ezzel az akcióval, mégpedig az újrahasználatnak a prioritása. Ez azt jelenti, hogy azok az eszközök, amik egyes emberek számára már használhatatlanná váltak, újrahasználattal, egy tulajdonosváltással ismét használatba kerülnek. Ennek az akciónak az a célja, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége azzal, hogy a tárgyakat a funkciójukban újra tudjuk használni”

– fogalmazott az ÉAK Nonprofit Kft. cégvezetője, Petró Árpád.

A jelképes átadóesemény után a következő napokban a családsegítők eljuttatják a családokhoz az adományokat, hiszen a munkatársak személyesen ismerik partnereiket.

„Merjük remélni, hogy a szükségleteket és az igényeket is ismerjük. A visszajelzések alapján az oktatási-nevelési intézményektől azt halljuk, hogy viszonylag sok gyerek kezdi meg hiányos felszereléssel a tanévet. Ezért is nagyon örülünk ennek a felajánlásnak, hiszen hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy mindenki mosolygósan lépje át első nap az iskola kapuit”

– tájékoztatott a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, Lengyelné Pogácsás Mária.

Több mint száz iskolatáskát, tolltartót, tornazsákot, füzeteket, gyurmát és festőkészletet gyűjtöttek a tanévkezdetre Nyíregyházán. A Család- és Gyermekjóléti Központ az iskolaszereken túl működteti az élelmiszerbankot is, 20–25 ezer kilós adományokkal.

Kapcsolódó galéria

Ne dobd ki az iskolatáskád! - adományátadás 2023