Fényképek Sóstóról

Modernizált fotók

 

A polaroid képek negatívjait dolgozta fel évekkel ezelőtt Boros György, most ezeket is felújította digitálisan. De akadnak modernizált kallitípiák is 1 x 1,4 méteres változatban, a sóstói Pálinkaházban. A fotóművész 15 alkotása tekinthető meg, melyeken a régmúlt Sóstóját fedezhetik fel az érdeklődők. A fotográfus elmondta: 

„Rengeteg fotót készítettem Sóstón az elmúlt években, évtizedekben. Most azokat a technológiai változásokat, amik a fényképezésben történtek azóta: átvezettem rajtuk. Tehát ezek, a most látható alkotások akkor, amikor készültek az eredeti fotók, azért nem készülhettek volna el, mert nem voltak olyan technológiák, amivel például a vége készült. Ezt úgy hívják, hogy Giclée print. Ez arról híres, hogy nagyon 'archív', tehát ha valaki felakasztja otthon a nappaliban: nem fog kifakulni. Az eleje meg azért nem készülhetett 2017-ben, mert most meg már nincs olyan technológia, mint régen.”

 

Megújult alkotások

 

Boros György régi, de most újjászületett, digitálisan felújított képei a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készültek el. A nagyméretű alkotásokat összegző tárlat korábban a Jósa András Múzeumban volt látható, most pedig központi témájának helyszínén, Sóstón, a Pálinkaházban tekinthető meg. A sóstói skanzen vezetője, dr. Szabó Sarolta elmondta, 2016 óta működteti a Pálinkaházat a Múzeumfalu. Azóta volt már az épületben képzőművészeti- és több fotókiállítás is. A Sóstói Múzeumfalu látogatói a tárlatot ingyen tekinthetik meg a Pálinkaházban. Boros György 'Fényképek Sóstóról' című kiállítása jövő év tavaszáig látogatható.

Dér Vivien

Fotó: Szarka Lajos