Fenyőgyűjtő akció – Liget, palánta vagy állateledel is lehet a karácsonyfából
Fotó: Illusztráció

Esztendők óta szokás, hogy a hulladékudvarokban gyűjtik a karácsony után lakásból kikerült fenyőfákat. A tövesből liget nőhet, a vágott fenyő pedig új életet ad, és kézzelfogható ajándékot a gazdájának. A NYÍRVV és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Társaság szolgáltatási utalványai igencsak sokoldalúan használhatók fel.

Nem csak a klasszikus meseirodalom, Andersen története szól arról, milyen az ünnep után a fenyőfák élete, a város szolgáltató cégei is törődnek a fájdalmas elmúlással. A vágott fenyő gyűjtésének nagy múltja van, de jó kezdeményezés a gyökeres fenyők átvétele is a hulladékudvarokban mostantól, január 15-ig.  

„A tavalyi év folyamán egész pontosan 270-300 körül volt a vágott fenyő, amit behoztak, és 30-40 a töves fenyő. Ezeket a fenyőfákat a két hulladékudvarunkban várjuk. Az egyik a Kerék utcán, a másik a Korányi Frigyes utcán található.” - tájékoztatott Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A cégek munkatársai arra bátorítják a lakosokat, hogy éljenek a lehetőséggel. Nem csak szemléletformáló ereje, tudatos környezetvédő lehetősége van az akciónak, de hasznot is hoz a gondoskodó családok számára.

„Minden egyes vágott fenyőért egy darab sorsjegyet adunk, és minden egyes töves fenyőért 3 sorsjegyet, amik később sorsoláson vesznek részt, amiből összesen 6 darab ajándékutalványt, egyenként 5 ezer forintosokat sorsolunk ki. Aki bízik a szerencséjében, az jó eséllyel nyerhet, különösen töves fenyővel. Utalvány lesz, amit Nyíregyázán különböző boltokban, szolgáltató helyeken lehet beváltani, tehát ajándék, illetve vásárlási utalvány. Ezen túl a töves fenyőkért – ha azt nézzük, igazán környezetbarát megoldás, mert ezzel tovább élhetnek a fenyők –  4 darab 4 ezer forintos vásárlási utalványt adunk a NYÍRVV Kft.-vel együttműködve. Felét a mi társaságunk, felét pedig ők biztosítják.” - nyilatkozta Éberhardt Gábor.

A töves fenyőkből akár liget is kinőhet, hiszen a társaság szakemberei tavaszig szakszerűen gondját viselik a kiszolgált karácsonyfáknak, majd a tavalyihoz hasonlóan kiültetik a Bujtos Városligetbe.

Könyvet és állateledelt, de még palántát, hús- és hentesárut is vásárolhatnak a szolgáltatói utalvánnyal a vágott fenyők begyűjtői. A társaság nyíregyházi telepén komposztálják később ezeket a fákat, amiből termő- vagy balkonföldet készítenek.