Fergeteges lovas futam Dögén

Hat kishuszár és tizenhárom felnőtt lovas gyülekezett kora reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dögén. Azért jöttek, hogy megnyerjék a Nyírségi Vágtát, és részt vehessenek a Nemzeti Vágtán. A kishuszár futam győztese a hajdúszováti Nagy Ádám lett Rigóval. Ő is ott lehet a Hősök terén szeptemberben.

– Az tetszett a legjobban, mikor itt, az utolsó kanyarban összetömörültünk, felhozta Fazekas Lalika és harcoltunk, kiabáltunk a lovakra, hogy jobban menjünk, és ez a ló nagy jó, nagyon szeretem és ez az első versenyem! – mondta Nagy Ádám.

Már a kishuszárok előfutamai is látványosak voltak, de valódi izgalmat a felnőttek versenye hozott. Hernádkak, Kisvárda, Tiszabezdéd és Pusztafalu zsokéja jutott a délutáni döntőbe. A hallatlanul izgalmas Nyírségi Vágtát végül a Hernádkakról érkező Molnár Attila nyerte meg Suttogó Galileó nevű lovával, ráadásul egy nyeretlen ötéves hátán. – Ez az első versenye ennek a lónak. Még fiatal, 5 éves. Itt kipróbáltuk legalább, mit tud. Hamar kezdtük el az edzést, mert csak ötéves, de bírja, úgy látom! – ezt mondta a győztes, közvetlenül a döntő után.

A hernádkaki zsoké mellett a második helyezett a kisvárdai Csajka Csaba is versenyezhet a vágtán. A Nemzeti Vágta előfutamai mellett celebfogathajtó versenyt is rendeztek Dögén. Ezen többek között Sasvári Sándor színművész, Bunyós Pityu énekes és Berki Krisztián valósságshow-szereplő is részt vett. Berkit egy nagycserkeszi lány, Szilágyi Petra tanította a fogathajtás fogásaira.

Egyre népszerűbbek az elővágták. Ezt mondta Lázár Vilmos, aki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen vett részt a celeb-fogathajtó futamon. A Nemzeti Vágta elnöke azt mondta: idén szinte az egész Kárpát-medence képviselteti majd magát a Hősök terén.

– Ebben az évben három határon túli futamunk is van. Van a Székely Vágta, a Vajdasági Vágta és van a Felvidéki Vágta, így azt lehet mondani, hogy a Nemzeti Vágta is egy kapocs, ami összekapcsolja a földrajzi Magyarországot a határon túli területekkel – tette hozzá Lázár Vilmos.

Még 10 elővágtát tartanak a szeptemberi Nemzeti Vágtáig. Eddig 24 lovasnak sikerült bejutnia a budapesti futamokra.

Z. Pintye Zsolt