Fésűs Nellyvel Tombol az erény, és jön a Szép nyári nap a Rózsakertben

Országszerte élénk ilyenkor is a színházi élet, így már megszokott, hogy a színművészek jelentős része zsúfolt nyár elé néz. Nincs ezzel másként Fésűs Nelly sem, akit két különböző előadásban láthatunk júliusban a nyíregyházi Rózsakert Szabadtéri Színpadon.

 

Ő Claudine – aki botrányt és gazdag szeretőt akar, lehetőleg többet – a Tombol az erény című vígjátékban (július 20.), illetve Kovács Jenőné – azaz Panni néni, az orosztanárnő, egyúttal a Szovjet-Magyar Barátság TSZ para­dicsomfeldolgozó melléküzemágának vezetőhelyettese – a Szép nyári nap musicalben (július 30.). Mindkettő a Veres1 Színház előadása.

– Nagyon sűrű Nelly nyara?

– Se szeri, se száma a fellépéseknek.

– Mikor pihen?

– Tavaly bevált, így ezt a megoldást erre az évre is áthoztam: kivettem egy hetet augusztus végén, amikorra nem vállalok semmit, és akkor elmegyünk a két kislányommal üdülni. Nyár közben persze mindig akadnak – maximum három – napok, amikor belföldön jövünk-megyünk a családdal. Legutóbb Hollókőn voltunk, aztán Zalakarosra megyünk, majd vissza Hollókőre.

– Ezért előny, ha egy-egy szerepet kettőzve játszanak?

– Igazándiból igen, de mégsem, mert így sincs a nyári időszakban teljes szabad hetem. Az augusztus vége is csak azért, mert szabaddá tettem magam.

– Két darabban látjuk majd Nyíregyházán, az egyik a Tombol az erény című bohózat, a másik pedig egy sláger musical, a Szép nyári nap, Neoton dalokkal.

– A Szép nyári nap is komplett előadás, bár tele van Neoton slágerekkel, építőtábori történet adja a keretet. Az 1970-es években játszódik, a „nagy” szocializmus idején. Hasonló felépítésű, mint a Hotel Menthol, amelynek története a Hungária zenéje körül forog, itt pedig a Neoton dalai színesítik az eseményeket.

– Miért népszerű ez a musical? Úgy tudom, tódul rá a közönség, igazi sikerelőadás lett.

– Egyrészt a retró most nagyon pörög, mindemellett az örök érvényű Neoton slágerek olyanok, mint az ABBA dalai, amelyek bárhol megszólalnak, akármilyen buliban vagy rendezvényen, nincs ember, aki ne énekelné, sőt, ne táncolna rá. Szerintem kevés olyan ember van az országban, aki ne ismerné ezeket a dalokat. Mindehhez még párosul egy nagyon aranyos, szuper történet, ami különösen népszerűvé teszi az előadást. Megy a híre, szerencsére, a bemutató óta sok helyen játszottuk, mint anno az Operettszínház, óriási sikerrel.

– A Tombol az erény egészen más típusú darab, talán pikáns bohózatként jellemezhetnénk.

– Valóban. Abszolút vígjáték, ahol senki nem azzal van együtt, akivel együtt kellene lennie. Természetesen a bohózatokra és a vígjátékokra jellemző módon félreértések sorozata jellemzi, a végére persze kibogozódnak a szálak. A vígjátékoknak happy end szokott lenni a vége.

– Ki ő, milyen nő Claudine?

– Claudine szobalány, aki sokkal többre vágyik annál, mintsem hogy szobalány legyen. Egy karrierista nő, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy a kisvárosból Párizsba kerüljön, és felhívja magára a figyelmet, írjanak róla a sajtóban. Szereti a férfiakat...

– Gondolom, azért is, mert ha tehetősek, ők jelenthetik az utat, hogy Claudine kitörjön a szobalány-létből.

– Így van. Persze a végén ő is megtalálja a boldogságot.

– A Tombol az erény olyan típusú vígjáték, amely megdolgoztatja a rekeszizmokat?

– Szerintem igen. Már a szereposztás is magáért beszél, de a történet is olyan, hogy szem nem nagyon marad szárazon.

– Tud választani, hogy a zenés darabokat vagy a vígjátékokat szereti jobban?

– Nem tudnék erre választ adni, mert mind a kettő nagyon jó, és másért jó.

– Megemlítené még néhány kedvenc szerepét?

– Détár Enikővel, Ladinek Judittal és Gyebnár Csekkával játszunk együtt a Hőhullám című előadásban. Eddig még soha nem fordult elő, hogy a Dívák Produkció csapata (Enikő, Judit és én) egyszerre lépett volna fel színházi előadásban. Ketten-ketten többször is, de arra, hogy mindhárman, még nem volt példa. A Hőhullám viszont ilyen darab, számunkra éppen ezért nagyon kedves.

(Szerző: Kováts Dénes)

 

Tombol az erény

(bohózat két részben)

Mindenki akar valamit!

Susanne Armand-t.

Armand Paulette-et...

Jules is Paulette-et...!

Paulette ki tudja mit akar?

Legrand botrányt!

Claudine szintén botrányt és gazdag szeretőt, lehetőleg többet.

Leonard pedig... ő csak aludni akar!!!

 

Szép nyári nap
(A Neoton musical)
A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz. Ennek fontos szerepe van a történetben. A humorral és iróniával átszőtt musical szereplői fiatalok, akik „önként” vállalták a nyári melót. Juli, Panni néni KISZ-titkár lánya, beleszeret a frissen érettségizett Varga Péterbe, aki szociológusnak készül. Péter édesapja ’56 után disszidált. A két különböző neveltetésű fiatal szerelmét sokan nem nézik jó szemmel. Az építőtábor többi lakója is pesti tinédzser, akik ezeken a szép nyári napokon teszik azt, amit minden fiatal, vagyis dolgoznak, szórakoznak, összevesznek, kibékülnek, szerelmesek lesznek, de legfőképp énekelnek és táncolnak a máig népszerű Neoton slágerekre. Vajon több mint harminc évvel a rendszerváltás után már felhőtlenül nevetünk múltunkon.