Fesztiválok ellenőrzése

Előzetes bejelentés szükséges

 

A fesztiválok szervezőinek napra kész biztonsági dokumentációt kell készíteni. Előírás, hogy a rendezvény szervezője megfelelő létszámú biztonsági személyzetet foglalkoztasson, hiszen veszély esetén az általuk adott utasítások szerint kell eljárni. A Katasztrófavédelmi Igazgatóságot előzetesen értesíteni kell egy rendezvényről akkor, ha azt nem eredeti rendeltetésének megfelelő létesítményben rendezik meg. Kötelező bejelenteni azokat az eseményeket, amelyeken várhatóan több, mint ezer fő vesz részt, vagy azokat, amelyeket több, mint ötezer négyzetméteren bonyolítanak le. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei azt mondták a fesztiválozók biztonsága érdekében jó, ha az ötszáz főn feletti eseményeket is bejelentik a szervezők.

 

Jó, ha az ügyelet tud a rendezvényekről

 

Dóka Imre, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, az ügyelet jó ha tud az esetekről, főleg, ha ott pirotechnikai eszközöket is felhasználnak. Hozzátette, fontos azért is, mert ha egy rendezvényen az időjárás viharosra fordul, akkor a Katasztrófavédelem tisztában van azzal, hogy mely helyszíneken tartózkodnak emberek nagyobb létszámban.

 

Cél: biztonságban legyenek a fesztiválozók

 

A bejelentésnek tartalmaznia kell a kiürítési számítást, a rendezvény helyszínén a résztvevők tervezett elhelyezkedését és létszámát, a kiürítési útvonalakat, a kijáratokat, a tűzoltási felvonulási utakat és területeket, a közművek nyitó és záró szerkezetét feltüntető és az oltóvízforrásokat, valamint a menekülésben korlátozott személyek tervezett elhelyezését és létszámát tartalmazó méretarányos helyszínrajzot. A Katasztrófavédelem kéri, hogy a szervezők tájékoztassák őket a kiürítés lebonyolítását felügyelő biztonsági személyzet feladatairól, a tűz esetén szükséges teendőkről, és a tűz jelzésének és oltásának módjáról. Lényeges az is, minden 200 fő résztvevőre biztosítsanak a szervezők egy biztonsági őrt, de ha a rendezvényen jellemzően menekülésben korlátozott személyek jelenléte várható, akkor a z esemény alatt minden megkezdett 100 fő résztvevőre legalább 1 fő biztonsági személyzetet kell alkalmazni. Menekülésben korlátozott személynek számítanak a 10 év alatti gyerekek és a 65 év felettiek, de ide sorolja a szabályzat a valamilyen fogyatékossággal élőket is. A szabadtéri rendezvények területének minden pontjáról a kiüríthetőséget a szervezőknek biztosítani kell oly módon, hogy az adott pont 40 méteres körzetét az ott tartózkodók 4 percen belül maradéktalanul el tudják hagyni.

ME.

(Fotó: Archív)