Filmszakadás Nyíregyházán – Egy legendás színész-szerelem kulisszatitkai

Kardos László és az élet írta annak a kétszereplős, egyfelvonásos drámának történetét, melyet február 23-án állítanak színpadra Nyíregyházán. Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán elsöprő szerelme 1960 óta tartja lázban a közönséget, történetükön nem fog az idő vasfoga.

A színésznő egy interjújában így emlékezett vissza a vonatútra, mely végül mindkettejük életét megváltoztatta:

Bejött hozzám ziláltan, csapzottan a kupéba. Hatvanig jött velem, sírt, könyörgött, térdre borult, és én még mindig nem vettem komolyan. Tetszett, szimpatikus volt, hatással is volt rám, még mindig nem éreztem azonban, hogy viszont tudnám szeretni, és az ő érzéseiben sem tudtam igazán hinni. Mondtam, szálljon le, adtam neki pénzt, hogy vissza tudjon utazni a következő vonattal. Ott állt a peronon, és egészen hunyorogva, zavartan, szinte kiszolgáltatottan kereste a vonatát. Ez az a pillanat, amibe még mindig belesajog a szívem: ez a hunyorgás, ez a riadtság… ez volt az a pillanat, amikor egyszer csak halálosan beleszerettem.

Játszottak együtt színpadon többek között a Rómeó és Júliában és a Ványa bácsiban, a filmkedvelő közönség pedig az Egy magyar nábobban, a Kárpáthy Zoltánban és a Szindbádban csodálhatta meg őket.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán.

Kapcsolatuk viharos volt, történetük pedig halhatatlan.

Latinovits tragikus halála után Ruttkai Éva minden nap meggyújtott egy gyufaszálat, majd elfújta. Tette ezt tíz éven át, 1986. szeptember 27-én bekövetkezett haláláig. A kormos gyufaszálakat egy üvegkehelyben összegyűjtve találtak meg.

Szerelmük és munkásságuk előtt állít emléket a Filmszakadás, melyet számtalan napló, könyv és színházi szerep ihletett.

 

Farkas Fanni