Fináléjához érkezett a VIDOR
Bár sok-sok nyíregyházi felnőtt és gyermek szívesen venné, ha még hetekig tartana a VIDOR Fesztivál, sajnálatos tény azonban, hogy a derűt, jókedvet, remek programokat hozó seregszemle a végéhez közeledik. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 1-jei számában)

Egy kis visszatekintésre kértük Kirják Róbertet, a rendezvényeket szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatóját.


– A közönség talán még a tavalyinál is nagyobb érdeklődéssel vett részt az idei programokon – tájékoztatta lapunkat. – Az új helyszínek nagyon beváltak. A kisszínpadot hihetetlen sokan kísérik figyelemmel, illetve a nagy koncertek alatt a LED-fal (egy ötször három méteres óriás kivetítő) is kitűnően működik. Nagyon népszerű a Kossuth téren lévő VIDOR Terasz, ahogyan sokan látogatják az Országzászló téri rendezvényeket is. A városközpontban a korábbinál több a „mutatványos”: bűvész, artista, focizsonglőr, buborékfújó... Ők még pezsgőbbé teszik a városközpontot. Ha valaki délután vagy kora este sétát tesz a centrumban, akkor húsz-harminc méterenként attrakciókra bukkan. Ez volt a célom: annyira „izgő-mozgó” belvárost szerettem volna, amennyire csak lehet.

 

 

Pótszékes előadások

 

Mint megtudtuk, hétvégén este tíztől plusz egy koncertet tartottak, illetve tartanak pénteken és szombaton. Az időjárás tökéletes volt eddig, egyedül vasárnap este, jóval a koncert után volt egy kis riadalom. A színházi előadások telt házasak, szinte kivétel nélkül maximális számú pótszéket kell elhelyezni. A visszajelzéseik szerint a nézők kedvelték az eddig látott előadásokat. Különösen sokakat vonzott a Szentivánéji szexkomédia, illetve a Kölcsönlakás, de nagyon keresték a jegyeket a Kaviár és lencsére, a Kutyaharapásra... Sikere volt annak a zsinagógában elhangzó műsornak is, amelyben népszerű operadallamok csendültek fel. Pénteken és szombaton vetítésekkel várják a filmek rajongóit a szabadba. Az idén a sakk kedvelőire is gondoltak a programok összeállításakor.

 

Kedvelt az új applikáció

 

– A színházigazgatáson túl a megyei sakkszövetség elnöke is vagyok, s mivel úgy érzem, ez a játék megérdemli a népszerűsítést, ezért találtuk ki a Villám-sakk Kupát – mondta Kirják Róbert. – Ez azt jelenti, hogy három perc gondolkodási idő áll egy-egy versenyző rendelkezésére. A sakknak ez talán a leglátványosabb megjelenése a közönség számára. Harmincnyolc nevező indult, s a nézők is nagy érdeklődéssel követték az eseményeket. Hagyományteremtés volt a célunk, így jövőre is megrendezzük. Kiállítás nyílt a színház galériájában Sipos László Forster-érmes fotográfus felvételeiből, amelyek öt földrész huszonöt országában készültek. Minden képhez egy-egy VIDOR-os színházi előadás kötődik. Törekedtünk arra, hogy országosan is minél nagyobb legyen a visszhangja a rendezvénysorozatnak, ezért az összes létező platformon igyekeztünk megszólítani az embereket. Nagyon népszerű az új applikáció, aminek a segítségével minden program gyorsan megtalálható. Most debütált és remekül működik a nemrég megújult ügyelői rendszer, ahogyan a bayreuthi függöny is, amelyet egyszerre lehet oldalra és felfelé húzni, méltóságteljes lassúsággal vagy hirtelen csapódással.

 

Fellép a Hiperkarma

 

Kirják Róbert elmondása szerint a hátralévő napokban is remek programokkal várják az érdeklődőket. A Kossuth téren lévő nagyszínpadon olyan zenekarok szórakoztatják a közönséget, mint például a Hiperkarma, a Fanfare Ciocarlia, a Zagar és az Electric Swing Circus, akik óriási hangulatot teremtenek majd az idei VIDOR utolsó napjain is!


(Szerző: Sz. Kántor Éva)