Finisben a szennyvízprogram

A május végi befejezéséhez közeledik a Nyíregyháza és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Programja elnevezésű projekt. A teljes beruházás költsége 13 milliárd forint, ebből 9,8 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból származik. A program részeként elkészült a napi 10 ezer köbméteres kapacitású II. számú szennyvíztisztító telep, valamint a központi komposztálótelep. A csatornázási munkálatokban 200 kilométernyi vezetéket fektettek le. Az elmúlt évben már megkezdődtek az érintett ingatlanok rákötései a hálózatra, összesen 8 ezer élőre kötésre van lehetőség, de a széles körű lakossági tájékoztatás ellenére ezek száma még elmarad a tervezettől. 

EDDIG KEVESEN KÖTÖTTEK A HÁLÓZATRA

Dr. Podlovics Roland projektmenedzser hangsúlyozta, még nagyon kevesen regisztráltak és járták végig a hivatalos utat, eddig csupán 3300 élőre kötés történt meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akiknek lehetőségük van rá, de nem csatlakoznak a hálózatra, azoknak 90 nap után talajterhelési díjat kell fizetniük, ami 1800 forint köbméterenként. Természetesen, aki számlával tudja igazolni, hogy a szennyvizet elszállíttatta a telkéről, az a díjfizetés alól mentesül.

PLUSZ FORRÁS A CSATORNÁK FELÚJÍTÁSÁRA

A beruházás aktualitása, hogy a program keretében 29,7 millió forintot kapott az önkormányzattól a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat. Ehhez további 23,7 millió forint támogatás is kapcsolódik, amiből több olyan kritikus csatornaszakasz is megújulhat, amelynek felújítására a hosszú távú üzembiztonság érdekében feltétlenül szükség van. Az építési munkákat ezen a héten az Október 23. téren és a Vécsey közben kezdték meg. Az Október 23. téren a gyalogosforgalom elől a terület egy részét lezárták, a Vécsey közben pedig várhatóan az autósforgalmat is korlátozzák.

Szoboszlai Tibor