Finta Éva költő, irodalomtörténész kapta a Ratkó-díjat

Átadták a Ratkó József-díjat, melyet idén Finta Éva költő és irodalomtörténész vehetett át a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében. Ezt az elismerést azoknak az alkotóknak ítélik oda, akik az ország keleti részéhez kötődnek, és műveikkel túllépnek a provincializmus határain, európai értékeket képviselve. Emellett erkölcsi elkötelezettségük is megkérdőjelezhetetlen.

A Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár pénteken tartotta a Ratkó-díj 2024. évi átadóünnepségét. Idén Finta Éva költő és irodalomtörténész kapta meg az elismerést. A Ratkó-díjat olyan alkotóknak adják, akik az ország keleti részéhez kötődnek, és műveikkel európai értékeket képviselnek, miközben erkölcsi elkötelezettségük is kifogástalan. Az eseményen a rendezvénynek helyet adó intézmény igazgatója, Tomasovszki Anita köszöntötte a megjelenteket, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat nevében Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt.

 

„Úgy érzem, hogy ez a díj teljes mértékben autentikus, és nagyon szorosan kapcsolódik mindahhoz, amit én képviselek, amit értéknek tartok, és amit a kultúránkért küzdve szeretek. Ez számomra ugyanazt a történetet folytatja” – számolt be Finta Éva költő, irodalomtörténész.

Az ünnepélyes díjátadón a laudációt dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár mondta, aki méltatta Finta Éva kivételes munkásságát és életútját. Beszédében kiemelte, hogy Finta Éva művei nemcsak a helyi kulturális örökséget gazdagítják, hanem szélesebb európai kontextusban is értelmezhetők, így hozzájárulva a magyar irodalom nemzetközi megbecsüléséhez.

„A Ratkó József-díj hosszú múltra tekint vissza, sok-sok évre nyúlik vissza. Számos író, költő és művész kapta már meg ezt az elismerést, akik magas színvonalú művészeti alkotásokat hoztak létre a magyar nép történetével és az elesettek, szegények sorsával kapcsolatban. A díjat sok évvel ezelőtt, a néhai Antall István barátunk javaslatára hozta létre a Hangsúly Alapítvány, és halála után a vármegye lett a gondozója ennek az elismerésnek. Minden évben olyan költők és írók pályázhatnak a Ratkó-díjra, akik művészeti alkotásaik révén megfelelnek azoknak az elveknek, amelyeket korábban említettem” – mondta el dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat 2006 őszén jelentős lépést tett a magyar irodalmi és művészeti élet támogatásának irányában, amikor határozatával „örökbe fogadta” a Ratkó József-díjat. Ezzel biztosították az anyagi feltételeket ahhoz, hogy a megye rangos irodalmi-művészeti díjaként ismerjék el. Idén Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke adta át az elismerést Finta Évának.

 

„A rendszerváltás előtti évtized egyik legkiemelkedőbb megyei alkotója Ratkó József volt, akinek emlékére létrehoztak egy díjat. A megyei önkormányzat pár évvel ezelőtt örökbe fogadta ezt a díjat saját kitüntetési rendszerében. A díjátadás nem egy kuratórium, hanem javaslat alapján történik, amelyet társadalmi közösségek is tehetnek. Évről évre olyan alkotókat jutalmaznak vele, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az ország vagy ezen régió alkotásainál. Az elismerés a Felső-Tisza-vidék, Kárpátalja, Partium, Borsod, Szabolcs, Szatmár-Bereg, Hajdú és Nyíregyháza területéről származó alkotók számára szól, és nagy örömünkre egy Nyíregyházán élő alkotó kapta meg most” – fejtette ki Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az esemény során a résztvevők meghallgathatták Finta Éva költőnő néhány versének felolvasását, ami különleges színt vitt a rendezvénybe. Finta Éva költészete mély érzelmekkel és gondolatokkal telített, és mindig képes megszólítani a hallgatóságot. Ez az irodalmi betét tökéletesen illeszkedett az esemény ünnepélyes és meghitt hangulatához, és emelte annak színvonalát.