Flashmobbal emlékeztek meg a Tánc Világnapjáról

Klasszikus zene melódiái csendültek fel szerda délután a városháza előtt. Nem sokkal ezt követően egy fiatal lány kezdett balettozni a Kossuth téren. Ahogy véget ért a klasszikus dallam, közismert slágerek szóltak a hangszórókból. A téren táncoló lányhoz egyre többen csatlakoztak, és a Kossuth-szobor előtt izgalmas koreográfia bontakozott ki.

További képekért kattintson a fotóra!

A Tánc Világnapját különleges módon ünnepelték meg a Művészeti Szakközépiskola és a leghíresebb nyíregyházi néptánccsoportok. Úgy döntöttek, egy különleges flashmobbal, azaz villámcsődülettel lepik meg a városlakókat.

– Nyíregyházán a Nyírség Táncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola mintegy 500 gyereket oktat és nevel a tánc szeretetére, és ebből a társaságból nőtt ki a méltán világhírű 4 for Dance is, akik a televízióból is híresek – mondta a Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Bíró József.

A balett- és a modern táncokra betanult koreográfiák után már 300 táncos gyűlt össze a Kossuth téren. Párokat alkotva a térségre jellemző és erdélyi táncokat jártak, amihez idősebbek is csatlakoztak.

– Sok kitűnő táncos él még most is, illetve dolgozik, és azt gondolom, hogy ez a kultúra és ez a műfaj az, ami szerintem soha nem fog ezen a környéken sem kihalni, de remélhetőleg a magyarság kultúrájából sem – hangsúlyozta Antal Roland, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola néptánctanára.

A nyíregyházi táncpedagógusok a flashmobon azt mondták, hiába telik el az a nap, amikor az ember nem táncol. Hozzáfűzték, mivel a megyeszékhelyen sokféle táncot lehet tanulni a csárdástól a salsáig, mindenkinek azt ajánlják, járjanak el egy csoportba, klubba, mert a tánc testnek, léleknek egyaránt jót tesz.

Z. P. Zs.

(Fotó: Trifonov Éva)