Fő a biztonság – motoros nap Nyíregyházán

Hagyományteremtő szándékkal szervezett motoros napot a Nyíregyházi Óriáskerék Motoros Egyesület, ahol a biztonság volt a középpontban. Folyamatosan érkeztek a motorosok az Esély Centrumba, ahol a Safety Hungary szakemberei egész nap fogadták a kialakított tanpályán az érdeklődőket. Mindenki kipróbálhatta néhány kör erejéig, hogy mennyire tud motorozni, hogyan reagál egy vészhelyzetre, amikor hirtelen ki kell kerülni egy másik járművet.

– Sokan megdöbbennek azon, hogy hiába vezettek már több ezer kilométert, bizonyos feladatokat mégsem tudnak végrehajtani. A következő napokban – egyetlen vidéki helyszínként – ismét Nyíregyházán tartunk tréningeket, és két nap alatt el lehet sajátítani az alapokat – mondta Pelyvás Tamás oktató.

A statisztikák szerint azokban az országokban, ahol bevezették az oktatást, 30 százalékkal csökkent a komoly motoros balesetek száma. A rendezvényen a rendőrség szakemberei is előadást tartottak. A több mint kétszáz résztvevőt tájékoztatták a KRESZ módosításairól, de az úgynevezett „részeg szemüveget” is kipróbálhatták az érdeklődők, ami azt szimulálta, ittas állapotban hogyan változnak meg az érzékszervek. A statisztikák szerint a megyében főként a segédmotorosok szenvednek sok balesetet, a szakemberek szeretnék csökkenteni ennek a számát. A nap a biztonság mellett a szórakozásról is szólt, új motorokat lehetett kipróbálni, volt ügyességi verseny és közös felvonulás is. A szervezők szeretnék minden évben megtartani a motoros napot, és az is eldőlt, idén először két motoros véradásra is sor kerül. Az áprilisi után szeptember 13-án ismét vérüket adják a motorosok Nyíregyházán.

Dankó László