Fogászati műtétet végeztek az állatpark fehér tigrisén
Fotó forrása: Nyíregyházi Állatpark hivatalos közösségi oldala

Nemzetközi csapat segített a Nyíregyházi Állatpark fehér tigris fogászati műtétje előkészületében és lebonyolításában. Az előkészületek hónapokon keresztül folytak. A 4 és fél órás beavatkozás során az állat mind a 4 szemfogát megmentették, a műtét sikeres volt. A tigris visszakerült társához a kifutójába, ahol ismét megtekinthető.

 

Vélhetően egy rossz harapás következtében sérült meg a fogsora az Iceboy névre keresztelt, 13 éves, hím fehér tigrisnek. Az állat táplálkozása során tépi a húst, melyhez szükséges a fogak ép állapota, ezért a takarmányozásán változtatni kellett. Az állatpark munkatársai úgy döntöttek, hogy fogászati műtétet hajtanak végre az állaton. Néhány metszőfogat el kellett távolítani, az ínyt varrták, de mind a 4 szemfogát megmentették, gyökérkezelték, majd utána tömték. A műtétbe bekapcsolódott egy nemzetközi csapat.

„A magyar állatorvos kolléga, akivel először végeztük az altatást, illetve a vizsgálatot, DIPLOMATE fogász kollégákkal vette fel a kapcsolatot, így kerültünk velük kontaktusba. Ezt követően e-mailen keresztül folytatódott az egyeztetés hónapokon keresztül – tehát ezt egy nagyon nagy felkészülési időszak előzte meg, röntgenképekkel, fényképekkel alátámasztva, hogy pontosan mire is kell készülni. Ide speciális eszközökre is szükség volt. Egy normál fogászati szettben nincsen olyan eszköz, amellyel egy 12 cm-es fogat ki lehetne húzni, hiszen egy tigris szemfoga elérheti ezt a méretet is. Az állkapocsból egy ilyen fog eltávolítása iszonyatosan nagy munka, úgyhogy ők hoztak ehhez speciális eszközöket is. Lengyelországból, illetve Németországból érkeztek a kollégák. Nem volt szükség szerencsére ezekre az eszközökre, de ők készültek fel eszközparkilag erre a beavatkozásra” – mondta dr. Biácsi Alexandra vezető állatorvos.

4 és fél órás beavatkozás

A tigris altatása nagyragadozó lévén nem történhet kézből, így jelen esetben 4 altatószeres kombinációt repülőfecskendővel juttatták az állatba fúvócső, illetve altatópuska segítségével. A műtőasztalra került tigrist intubálták, majd gázon folytatták az altatást. Az állatorvosoknak szakmailag nagyon fel kellett készülni erre az altatásra, mivel a tigrisek nehezen bírják.

„Az egész beavatkozás 4 és fél órán keresztül zajlott, ami extrém hosszú idő. Egyébként 6–8 órára lett volna szükség. 3 fogász szakorvos és 1 fogász specialista segített a beavatkozásban, tehát 4 állatorvos volt jelen a fogászati teamben, illetve az asszisztencia. Több kéz dolgozott egyszerre a szájban, így sikerült 8 óráról 4 és fél órára lerövidíteni a műtétet” – mondta a vezető állatorvos.

Újra a régi helyén

Iceboy a műtét után 1 hétig volt külön társától. Erős fájdalomcsillapításra volt szüksége, és antibiotikumos kezelést is kapott, mivel a fogak eltávolítása után elfertőződhetnek azok a területek, melyek nyitva maradtak. Ma azonban már megtekinthető a kifutójában, a takarmánya is újra a régi. A műtét sikeres volt, a csapatmunka meghozta a várt eredményt.