Fogyasztóvédelemről a kamarában

Az első Békéltető Testületek 1998-ban alakultak, létrehozásuknak az volt a célja, hogy a fogyasztók és a vállalkozások közötti vitás ügyek ne a bíróságokra kerüljenek, hanem legyen egy alternatív vitarendezési fórum, ahol egyezségre juthatnak. A nyíregyházi megbeszélésen Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette, a jövőben egy törvénymódosítás is segíti a munkájukat. A jövő hónap közepétől az érintett vállalkozásoknak is kötelező részt venni a békéltető eljárásokon.

 

ERŐSÖDŐ FOGYASZTÓI TUDATOSSÁG

 

Mint ahogy már az elmúlt évben, idén is növekedett a megyei ügyek száma. Ez a szakemberek szerint azt is jelenti, hogy erősödik a fogyasztók tudatossága, egyre tájékozottabbak a fogyasztóvédelem területén.

További képekért kattintson a fotóra!

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin a Megyei Békéltető Testület elnöke elmondta, az első félévben eddig 138 ügyet tárgyaltak lezárással, a döntések több mint fele a fogyasztóknak kedvezett.
A békéltető testületi eljárás megindításának előfeltétele, hogy fogyasztó először megpróbálja a panaszos ügyét közvetlenül a vállalkozással rendezni. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor fordulhatnak írásban a Megyei Békéltető Testülethez.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)