Fókuszban a KKV versenyképesség – Nyíregyházára érkezett a Portfolio Csoport rendezvénysorozata
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyházára érkezett a Portfolio Csoport Fókuszban a KKV versenyképesség című rendezvénysorozata. A konferencia előadói hangsúlyozták: a magyar gazdaság sikerességének egyik kulcsa a kis- és középvállalatok hatékony, digitális működése. Az esemény célja az volt, hogy színvonalas, aktuális gazdasági és pénzügyi információkkal segítsék a helyi vállalatokat a megalapozott üzleti döntéshozatalban, ezáltal versenyképességük növelésében.

Felpörgött Nyíregyháza gazdasága az elmúlt időszakban. Májusban például azt jelentették be, hogy termelő és logisztikai inkubátorcsarnok épül a Xanga csoport és a város önkormányzatának együttműködésében Nyíregyháza ipari parkjában, mintegy 4 milliárd forint értékű befektetéssel. Rendkívül fontos szerepet töltenek be az ország vérkeringésében a nagyvárosok: a vidék gazdasági és innovációs központjai, ezért 2024 őszén ismét vármegyeszékhelyekre látogatott a Portfolio ingyenes konferenciasorozata.

„Az idén huszonöt éves Portfolio számára már a kezdetektől fogva kiemelten fontos volt a kis- és középvállalkozásokra való figyelés. Két érdekes tényt szeretnék megosztani róluk, amelyeket talán kevesen ismernek: egyrészt a KKV-k száma vidéken a legmagasabb Magyarországon, másrészt ők a legnagyobb foglalkoztatók is az országban. Úgy vélem, hogy a legtöbb családban akad olyan, aki kis- vagy középvállalatnál dolgozik, így ők a magyar gazdaság egyik fontos motorját jelentik. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy figyeljünk rájuk, és hogy olyan üzeneteket közvetítsünk feléjük, amelyeket vidéki nagyvárosokban megértenek, befogadnak, és amelyek elősegíthetik további fejlődésüket. Ebben az igazán nehéz piaci környezetben idén ősszel roadshow-t szervezünk Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Győrben. Ez a rendezvénysorozat célja, hogy támogassa a KKV-kat és segítse őket a fejlődésben” – részletezte Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója.

Orosz Márton a konferencián hangsúlyozta, hogy céljuk ösztönözni a nyíregyházi vállalkozókat a fejlődésre és beruházásokra. Kiemelte, hogy fontos a munkahelyek teremtése és a cégek előrelépése, hiszen a vállalkozók jelentik a magyar gazdaság motorját. A rendezvény a helyi üzleti szféra támogatását és bátorítását szolgálja, hogy a cégek bátran fejlesszenek, és így hosszú távon is hozzájáruljanak a gazdaság növekedéséhez. Nyíregyháza önkormányzata képviseletében dr. Podlovics Roland vett részt az eseményen, aki kiemelte, mind a város, mind a helyi és a vonzáskörzetben tevékenykedő vállalkozók hasznos információkhoz juthatnak a konferencia keretében.

„Nyilvánvaló, hogy a KKV-k adják a magyar gazdaság gerincét, és Nyíregyházán is számos olyan KKV működik, amelyek élő kapcsolatot ápolnak az önkormányzattal. Az önkormányzat is törekszik arra, hogy hasonló fórumokat és konferenciákat szervezzen, ahol a KKV-k pályázati lehetőségei és egyéb lehetőségek kerülnek fókuszba. Amikor a szakemberek a legmagasabb szinten vizsgálják a KKV-k lehetőségeit, kihívásait és a jövőbeni beruházási környezetben történő fejlődésüket, azt gondolom, hogy ezek a megbeszélések rendkívül hasznosak. Mivel a kormányzat is csatlakozik ehhez a fórumhoz, ahol a jövőbeni pályázati lehetőségeket részletesen, első kézből mutatják be a helyi KKV-knak, bízom benne, hogy ez a konferencia rendkívül hasznos lesz. Remélem, minél többen részt vesznek rajta, különösen a régióban tevékenykedő KKV-k” – számolt be dr. Podlovics Roland.

A konferencián elhangzott a fő húzóágazatok, tehát a műanyag- és gumiipar mellett a gépipar, papíripar, háztartástechnika és az autóipar is nagy mértékben jelen vannak Nyíregyháza gazdaságában csakúgy, mint a logisztika, kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások. A városban olyan óriáscégek találtak otthonra, mint a LEGO, a Michelin, a Qvantum, a Continental vagy a Wittur. A szabolcsi vármegyeszékhely gazdasági és üzleti élete minden korábbinál intenzívebb, az azonban kérdés, hogyan tudnak ebben a felgyorsult gazdasági környezetben megmaradni a magyar vállalkozások, és hogy tudnak profitálni ebből – akár beszállítóként. A szakemberek egybehangzóan állítják, hogy bőven van még tér a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, nagyvállalatok előtt versenyképességük fejlesztésére. Szeptember közepétől új államtitkárság jött létre a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a KKV fejlesztésért és technológiáért felelős államtitkárság, melynek vezetője, Szabados Richárd államtitkár is részt vett a konferencián.

„Egy új KKV államtitkárság jött létre azzal a céllal, hogy közelebb kerüljünk a vállalkozásokhoz, szervezetekhez és vállalkozásfejlesztési egységekhez. Minden ilyen konferencia kiváló gyűjtőhely a jó ötletek számára, amelyeket szeretnénk hasznosítani és beépíteni az őszi gazdaságfejlesztési akciótervekbe. Emellett célunk, hogy információt osszunk meg, és teljesen nyitottak vagyunk arra, hogy a vállalkozások megosszák velünk, hol és milyen célzott támogatásokkal tudjuk őket a legjobban segíteni” – mondta el Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára.

A konferencia résztvevői többek között olyan kérdésekre kaphattak választ, hogy hogyan néz ki a magyar gazdaság pályája a következő időszakban, miként lehet áthidalni a térségi munkaerőhiányból és a béremelkedésből adódó feszültségeket, és hogyan érdemes ezzel együtt a vállalatok működési hatékonyságának javítására fókuszálni, valamint milyen módon tud ebben segíteni a tudatos energiamenedzsment és az elérhető banki, finanszírozási források, kormányzati támogatási és vállalkozásfejlesztési lehetőségek. A szervező Portfolio Csoport elmondása szerint, céljuk, hogy a jövőben is színvonalas, aktuális gazdasági és pénzügyi információkkal segítsék a helyi vállalatokat a megalapozott üzleti döntéshozatalban, ezáltal versenyképességük növelésében.

 

Kapcsolódó galéria

KKV konferencia 2024