FOLYTATÓDIK A FEJLESZTÉS A KÓRHÁZBAN

 Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak fõigazgatója a Nyíregyházi Televízió Híregyháza címû mûsorában többek között arról beszélt, hogy a Jósa András Egyetemi Oktatókórházon belül egyes osztályok még a régi épületekben dolgoznak, mások pedig a legmodernebb körülmények között végezhetik a gyógyí¬tómunkát. Ez több, párhuzamosan zajló fejlesztés eredménye. A terveknek megfelelõen halad a Tömbkórház projekt, az új onkológiai és gyermekosztály már elkezdte a mûködését, bár még nem teljes hatásfokkal, hiszen a belsõ berendezések várhatóan augusztus végén, szeptember elején érkeznek majd meg.
JÓL FELSZERELT ONKOLÓGIA
A Tömbkórház projektben szereplõ, 3,5 milliárd forintos eszközfejlesztés nagy része az onkológiai osztályra került. Amíg a gépparkot beüzemelték, addig a betegeknek Debrecenbe kellett átjárniuk sugárterápiára, ma viszont már minden új pácienst itt helyben, a Jósa András Oktatókórházban tudnak fogadni. A fõigazgató rávilágított, ezek az eszközök abban különböznek a korábbiaktól, hogy a lehetõ legpontosabban meg lehet határozni a daganat helyét, így az egészséges szövetrészek nem károsodnak. Hozzátette: sajnos sok a beteg, így két mûszakban tervezik a gyógyítómunkát, melyhez bõvítették az onkológiai osztály szakembereinek létszámát is. A berendezésekkel az egészségügyi dolgozókat is védik, hiszen a korábbi eszközök használata közben, õk is jelentõs sugárveszélynek voltak kitéve.
MÛSZEREK A PREVENCIÓHOZ
Dr. Adorján Gusztáv arra is rávilágított, hogy a prevencióban szolgáló technikai berendezések fejlettsége is példaértékû lett Nyíregyházán. Az idõben felfedezett daganatos betegségek között számos olyan van, amely teljes gyógyulással járhat. Itt említette – szülész-nõgyógyász szakorvosként – például a méhnyakrákot, mely ma már, ha idõben felismerik, gyógyítható betegség. Nagyon sokat kell beszélni a megelõzés fontosságáról, a kockázati tényezõkrõl, az életmódról annak érdekében, hogy ne következzen be a baj. Az onkológus szakorvos által feltételezett daganatgyanút követõen, a kórház, törvényi kötelezettségének megfelelõen, biztosítja betegeinek a két héten belüli képalkotó eljárást, CT, MRI vizsgálatot. Errõl a területrõl is jó hírrel szolgált a fõigazgató, hiszen egy újabb MR géppel bõvülhet a kórház eszközparkja.
JÓL HALADNAK A BERUHÁZÁSOK
A Tömbkórház projekt jelenlegi munkálatairól elmondta: a kész tömbök elõtt már folyik a tereprendezés és a parkosítás. A belgyógyászati tömb építése is ütemszerûen halad, már a belsõ munkálatokat végzik. Ez a tervek szerint október végére elkészül. De ezzel párhuzamosan zajlik egy másik projekt is, mely a rehabilitációs osztályt érinti. A napokban megtörtént az épületek átadása, zajlik a beköltözés. Ez a program kételemû, hiszen épült egy új, modern, kétszintes épület, de emellett a korábbi osztályt is felújították. A Tömbkórház projekttel párhuzamosan zajlik a Sürgõsségi Központ Projekt megvalósítása, megtörtént a kivitelezõ kiválasztása, a közeli napokban sor kerül a szerzõdés aláírására is.
Elkészült a gyermekgyógyászati tömb és a sebészeti tömb közötti folyosó, mely összeköttetésben lesz az új sürgõsségi osztállyal is. Közbeszerzés alatt van a régi gyermekosztály helyére tervezett kétszintes parkolólemez építése, mely nemcsak a munkatársaknak, hanem a betegeknek is orvosolhatja a parkolási problémáját a kórház területén belül.

SM