Folytatódik az Ovi-Zsaru Program
Folytatja az Ovi-Zsaru Programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A főként a nagycsoportos korosztály számára kidolgozott bűn- és baleset-megelőzési témájú program célja a gyermekek áldozattá válásának megelőzése, biztonságérzetük erősítése, és annak elősegítése, hogy szükség esetén tudjanak és merjenek segítséget kérni a rendőrtől.

Az Ovi-Zsaru Program egy játékos, figyelemfelkeltő, érdekes, kommunikációra törekvő prevenciós programsorozat, amely az Országos Rendőr-főkapitányság ajánlásával a megyében 2010-ben indult útjára. Az első foglalkozást mindig egyenruhás rendőr tartja, így feloldódhatnak az egyenruhával szembeni esetleges negatív érzések. Az óvodás korú gyerekek életkori sajátossága a kíváncsiság és a játékosság. Sokszor nem ismerik fel a veszélyt, és nem is tudnak a helyzetnek megfelelően viselkedni. Ezért a program részét képezi a személyiségfejlesztés, a szabálykövetés és a viselkedési modellek megismertetése. A játékos formáról három kézbáb, Rendőr Robi, Rosszcsont Ricsi és Rosszcsont Rozi gondoskodik.

 

A MEGYE 131 ÓVODÁJA VESZ RÉSZT A PROGRAMBAN

 

Dr. Kovács Attila az MRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta, a program célja az, hogy minden kisgyermeket elérjünk, akik óvodába járnak. Gyakorlatilag abban segítünk nekik, hogyan viselkedjenek idegenekkel, mi mindenre kell odafigyelni a hétköznapokon, közlekedésbiztonsági tanácsokat is kapnak. Emellett testközelből ismerik meg az egyenruhásokat, és azt is, hogy bátran lehet hozzájuk fordulni, ha segítségre van szükségük. Nagyon népszerű a program, A megyében 131 óvoda vesz részt benne, ezzel országosan az első háromban vannak.
Az Ovi-Zsaru Program tematikájának segítségével a gyerekek ismeretei bővülnek a különböző témakörök feldolgozásával. Ez megalapozza, hogy a későbbiekben ne váljanak áldozattá, erősödjön a biztonságérzetük. A rendőrök mentorként segítik az óvónők munkáját egész évben.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Archív)