Fontos a megfelelő kullancs elleni védekezés

Az enyhe telek miatt a kullancsok száma növekszik, és szinte bárhol megtalálhatók. Emiatt fontos a megfelelő védelem, mert az általuk okozott betegségek, például a Lyme-kór esetei is megszaporodtak.

A nyári kirándulások és természetjárás közben sajnos gyakran találkozhatunk kullancsokkal, amelyek több betegséget is terjeszthetnek, mint például a Lyme-kórt. A témával kapcsolatban, mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban, és hogyan előzhetjük meg a fertőzéseket, dr. Gulyás Gábor nyíregyházi háziorvostól kértünk tájékoztatást.

„Ha kullancsot találunk magunkon, a legfontosabb, hogy minél előbb eltávolítsuk. Az eltávolítás egyszerűen elvégezhető, nem szükséges emiatt orvosi ügyeletre menni, különösen nem éjszaka. Használjunk egy csipeszt, és a kullancs nyakánál fogva húzzuk ki, ne a potrohánál. Ezzel már megtettük a legfontosabbat a fertőzés elkerülése érdekében. Fontos azonban tudni, hogy a kullancsok nemcsak Lyme-kórt terjeszthetnek, hanem több más betegséget is okozhatnak, összesen akár öt-hat különbözőt. A Lyme-kór a legismertebb ezek közül, de a kullancsok által terjesztett betegségeket is komolyan kell venni” – mondta el a háziorvos.

Dr. Gulyás Gábor hangsúlyozta, hogy a Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás. Azonban egy másik vírusos fertőzés ellen van lehetőség oltással védekezni, így magát a betegséget meg lehet előzni. Ez az oltás három részből áll. A Lyme-kórt leginkább úgy lehet megelőzni, ha szúnyog- és kullancsriasztót használunk, amikor a természetbe megyünk. Ezzel nagy eséllyel elkerülhető maga a betegség. Ha a betegség mégis kialakul, a legmarkánsabb jele a csípés helyén megjelenő vörös folt. Ez a folt általában néhány hét múlva, 2-3 hét után jelenik meg.

„Ha valaki kullancsot talál magán és azt eltávolítja, fontos, hogy figyelje a csípés helyét. A Lyme-kór legbiztosabb jele a csípés körüli folt. Kezdetben a folt kicsi, de idővel nőhet. Ha bizonyíték van arra, hogy a kullancs hosszabb ideig volt bennünk, és a folt átmérője eléri az 5 centimétert, akkor nagy valószínűséggel Lyme-kórról van szó. Ilyen esetben általában nincs szükség szerológiai vagy vérvételi vizsgálatra, mivel ezek a tesztek a korai stádiumban gyakran negatívak. Ha a kullancs nem volt jelen, de új folt jelenik meg a bőrön, és ez növekszik, elérve a 8 centiméteres átmérőt, szintén érdemes Lyme-kórra gyanakodni” – részletezte dr. Gulyás Gábor.

Ha valaki kullancsot talál magában, nem kell azonnal pánikba esni, mert nem minden kullancs hordozza a kórokozót, csak egy kis töredékük. Ha azonban a csípés helyén egy vörös folt jelenik meg, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ez a fertőzés jele lehet, és antibiotikus kezelés szükséges. Fontos, hogy a kullancsot megfelelően távolítsuk el: ne tegyünk rá olajat, mert az csak ront a helyzeten, mivel a fuldokló kullancs még több kórokozót juttathat a szervezetünkbe. Ehelyett egyszerű csipesszel, a nyakánál megragadva, óvatosan távolítsuk el.