Fontos a szemünk védelme

Az UV sugárzás károsítja a szemet

 

Nyáron gyakran számolnak be a meteorológusok arról hogy, extrém magas UV sugárzás éri bőrünket és vele együtt a szemünket is. A testünket ruhával és napvédő szerekkel meg tudjuk óvni, szemünkre viszont napszemüveget kell tenni annak érdekében, hogy látószervünk ne károsodjon. A szemnél nem a leégés jelenti a veszélyt, hanem a hosszú távú romboló hatások, a szemkáprázás, valamint az, hogy erős fénynél sokkal rosszabbul látunk. Az UV sugárzás károsíthatja a szem ideghártyát, illetve a szemlencsét is úgy, hogy később szürke-hályog alakulhat ki, de a szemideg-gyulladás is előfordulhat. Éppen ezért elengedhetetlen egy jó minőségű napszemüveg.

 

A jó napszemüveg

 

Szűcs Péter látszerész mester elmondta, a tökéletes napszemüveg ismérve az, hogy nagyon jó az UVvédelme. Jó, ha polarizált lencsével rendelkezik, hiszen egy ilyen lencséjű szemüveggel sokkal tisztábban lehet látni. Könnyebben, biztonságosabban tudunk közlekedni, mert a zavaró tükröződéseket is kiszűrik, amelyeket egy normál napszemüveg nem. Hozzátette, fontos, hogy nagyon jó legyen a kontraszt-fokozó hatása. Ez azt jeleni, hogy a mélység élességeket is jól fel tudjuk mérni egy ilyen szemüveggel. Ami még fontos lehet, hogy a színvisszaadó képessége tökéletes legyen. Egy igazán jó napszemüvegnél például ami a természetben piros, az a napszemüvegen át is piros és nem bordó, nem változtatja meg a színét.

 

Babáknak, gyerekeknek is!

 

Aki látáskorrekcióra szorul, annak sem kell lemondani a napszemüvegről, hiszen kontaktlencse mellett lehet viselni napszemüveget. Számos gyártó foglalkozik dioptriás napszemüveg gyártásával, de ma már olyan gyógyszemüveg keretek is vannak, amelyekre egyszerű mozdulattal rá lehet pattintani egy polarizált, sötétített előtétet. A napszemüveg viselése elsősorban nem divat, hanem szükség, így már az egészen kicsi gyerek szemét is meg kell védeni a nap káros sugaraitól. Kereskedelmi fogalomban kapható műanyagból készült, gumipánttal ellátott bébi napszemüveg, amelynek viselése biztonságos a babáknak. Napszemüveget vízpart mellett fokozottan érdemes hordani, hiszen a vízről visszatükröződő fény tovább irritálhatja a szemet.

ME.

(Fotó: Internet)