Fontos a tűzvédelem a mezőgazdaságban is

– Kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása a mezőgazdasági gépeken, figyelni kell arra is, hogy sehol ne csepegjen az üzemanyag vagy hidraulikafolyadék – mondta Császári Zsolt tű. főhadnagy a bizottsági ülésen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának kiemelt főelőadója hangsúlyozta: az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni. A gabonatáblán a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni, dohányzóhelyet kijelölni csak a gabonatáblától 15 méterre lehet, ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

– A tarlóégetésnél történt változás, amely elsősorban a terület nagyságát és a bejelentés idejét érinti, amelyet az idén márciusban életbe lépett OTSZ szabályoz – ennek részleteit Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagy ismertette. Ebben kiemelte: az irányított égetés befejezése után gondosan át kell vizsgálni a helyszínt, hogy nem maradtak-e izzó, parázsló részek.

A gépszemléről sem szabad elfeledkezni, erről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni – hangzott el a hétfői Megyei Aratási Koordinációs Bizottság ülésén.