Fontos az immunerősítés

Bár a zord hideg már véget ért, a gyermekorvosi rendelőkben mégsincs megállás. Sok gyereket makacs köhögés miatt visznek szüleik orvoshoz, mások pedig folyamatosan visszaesnek egy-egy állapotba. Ennek egyik oka, hogy tél végére, a tavasz kezdetére legyengül a kicsik immunrendszere. Ez visszavezethető például a D-vitamin hiányára is. A szakorvosok szerint ezt nem csak egy éves korig, hanem a legújabb kutatások értelmében mindenkinek szedni kellene, hasonlóan a C-vitaminhoz, amelyek erősítik a szervezetet. A gyerekek szervezetébe nem csak vitaminokat, hanem a normál sejtműködéshez szükséges ásványi anyagokat is juttatni kell annak érdekében, hogy ne legyenek gyakran betegek. A szakorvos szerint tavasszal nem árthat egy laborvizsgálat sem, amelyből sok minden kiderül, még az is, hogy milyen nyomelemek, és vitaminok hiányoznak a gyermek szervezetéből, amit szükség esetén célzottan pótolni kell.

 

Az oltás is véd

 

Dr. Farkas Enikő, gyermekorvos kifejtette, az immunerősítéshez hozzátartoznak a védőoltások. Ezek úgy hatnak, hogy ha a gyereket beoltják, akkor nem fertőződnek meg azzal a betegséggel, védettek lesznek. Példaként a bárányhimlőt említette a doktornő. Dr. Farkas Enikő azt javasolta, ezeket mindig mérlegelni kell és meg kell beszélni mindenkinek háziorvosával.

 

Levegő, mozgás, szeretet

 

A szakorvos szerint a gyerekek immunrendszerét szabad levegőn való tartózkodással, mozgással és bizonyítottan sok szeretettel is lehet erősíteni. Lényeges, hogy a szülők ne maguktól, vagy a játszótéri ismerősöktől tájékozódjanak a gyermekeknek adható készítményekről, hanem minden esetben konzultáljanak a házi gyermekorvossal, hiszen ő tudja kiválasztani a legmegfelelőbb vény nélküli, vagy komolyabb esetben vényköteles szert. Tavasszal lényeges az, hogy megfelelően működjön a gyerekek immunrendszere, hiszen a változékony időjárás is próbára teheti azt. A legkisebbeket, azaz az egy éven aluliakat pedig még ilyenkor sem célszerű zsúfolt bevásárlóközpontokba vinni, hiszen ott az év bármely időszakában összeszedhetnek betegségeket.

ME.

(Fotó: internet)