Fontos emlékhely az Északi temetőben - 56 és a 28-as parcella
Fontos emlékhely az Északi temetőben - 56 és a 28-as parcella

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját ünnepeltük 2016-ban. Erre az évfordulóra sikerült elérnie az Idősügyi Tanácsnak, hogy a forradalmat követő megtorlások során kegyetlen módon kivégzett Tomasovszky András és Szi­lágyi László eredeti sírhelyén gránitkőbe vésett emlékmű hirdesse azt a gyalázatot, amit a kommunista rendszer még halálukban is elkövetett velük. Hirdeti ez a kis emlékmű, hogy a két mártírhalált halt hősünket, akiket 1958. május 6-án a nyíregyházi börtön udvarán kivégeztek, az akkori Északi temető végének számító, elhagyatott, gazos területen, az éjszaka leple alatt ásott gödörben helyeztek el.

Az elhunytak hollétének titokban kellett maradni még a legközelebbi hozzátartozók előtt is. A szörnyű műveletben közreműködő temetkezési vállalati dolgozókat megfenyegették, hogy ha elmondják, ők is oda kerülnek egy másik gödörbe.

Ez a két forradalmár az 1989-es exhumálást követően az Északi temető Nemzeti Sírkertjében lett eltemetve. A mai ember, aki a temetőben jár, csak azt látja, hogy Nyíregyháza hőseinek tisztességes emléket állított a város, ahol évente koszorúzással emlékeznek meg. Igen, a 2016-ban felállított kis emlékműnél is koszorúzás történik, de ami nagyon fájó, hogy még soha nem jelent ott meg senki a nyíregyházi tanintézmények képviseletében. Ahogy nem jelenik meg a szintén 2016-ban, Dandos Gyula diákforradalmár emlékére felállított kopjafánál sem. De hát akkor kinek hirdetik ezek az emlékművek a kommunizmus által elkövetett gaztetteket, akik úgy hallgattatták el a más elveket valló, hirdető embereket, hogy kegyetlen módon kivégezték, és még holtukban is meggyalázták?

Nincs hatásosabb annál, mint a helyszínen megmutatni, elmondani a fiataloknak, azoknak a fiataloknak, akiknek már a szüleik sem emlékeznek a történtekre, hogy mi is történt, ha nem is az évforduló napján, de akár egy-egy történelemóra keretében.

Tisztelt tanintézeti vezetők, történelemtanárok! Ne hagyják a múltat végképp elfeledni! (Az emlékmű történetéről a városi önkormányzat és az Idősügyi Tanács gondozásában megjelent és minden iskolának eljuttatott, MESÉLD EL NEKEM... Élettörténetek 2017-es kiadásában olvashatnak.)

 

Fintor Károlyné

az Idősügyi Tanács tagja