Fontos tudnivalók az utazási kedvezményre jogosító, lejáró okmányok érvényességéről
Fotó: Illusztráció

Az utazási kedvezményre jogosító, lejáró okmányok, igazolások, igazolványok és utalványok, valamint a diákok számára elektronikusan elküldött (esetlegesen aláírást és pecsétet nem tartalmazó), kinyomtatott igazolások elfogadása a helyközi és helyi közlekedésben.

A 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 4. § a) pontja értelmében 2020. március 12-től a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A helyközi, mind a helyi személyszállítási közszolgáltatást ellátó közlekedési társaságok a kormányrendeletben előírt utazási kedvezményeket akkor is biztosítják, ha a kedvezményezett személyek az utazási kedvezmények igénybevételére jogosító, hatályos, lejáró hivatalos okmányt mutatnak fel.

Ezzel összhangban az óvodai, tanulói, hallgatói jogviszony jogcímén járó utazási kedvezmények esetében, a jogosultság igazolásához elfogadják: a 2019/2020 tanév I. féléves matricával érvényesített diákigazolványokat 2020. március 31-ét követően is, továbbá a nem eredeti, hanem nyomtatott aláírást és pecsétet tartalmazó vagy aláírást és pecsétet egyáltalán nem tartalmazó, a 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet alapján kiadott igazolásokat is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése kiterjed minden egyes, közszolgáltatási utazási kedvezményre jogosító, lejáró igazolvány, igazolás, utalvány elfogadására.

2020. március 31-ét követően is utazási kedvezményre jogosít: a felsőoktatásban tanulók 2019/2020 tanév I. féléves érvényesítő matricával ellátott diákigazolványa, a 65 év alatti személyek részére kiállított „Ellátottak utazási utalványa" és az alkalmazásban állók „Utazási utalvány"-a.

A felsorolt, március 31-én érvényességüket veszítő okmányok mellett minden egyéb lejáró, utazási kedvezményre jogosító igazolványt, igazolást el kell fogadni a kedvezmények zavartalan tovább-biztosítása érdekében. Ide értendő: bármely személyi azonosításra alkalmas okmány (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély), a Magyar Igazolvány, a Magyar Hozzátartozói Igazolvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének arcképes igazolványa, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének arcképes igazolványa, a vakok személyi járadékában részesülésről szóló igazolás, a Magyar Államkincstár vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által kiadott, sorszámozott hatósági igazolvány, a hadigondozotti igazolvány.

Azok a tanulók és hallgatók, akik még nem kaptak diákigazolványt, a számukra elektronikusan elküldött (esetlegesen aláírást és pecsétet egyáltalán nem tartalmazó) igazolást kinyomtatva élhetnek az utazási kedvezményekkel.

A kedd délutáni, részletes városházi sajtóközleményt ITT olvashatja el. A városvezetés által felállított operatív munkacsoport naponta elemzi a helyzetet, s szükség esetén további intézkedésekre tesz javaslatot. Kérik, hogy a hiteles és aktuális információkat kísérjék figyelemmel a https://koronavirus.gov.hu/ weboldalon, valamint az önkormányzat által kiadott sajtóközleményekből. Valamennyi eddig kiadott, a járvány megfékezésének érdekében hozott helyi intézkedéseket is tartalmazó sajtóközleményük elérhető városunk hivatalos weboldalán: https://www.nyiregyhaza.hu/