Forgalmas utak újultak meg
Fotó: Szarka Lajos

Befejeződött három, jelentős útfelújítás Nyíregyházán. Megújult Sóstó két fontos szakasza, a Fürdő és a Berenát utca, emellett a Jósaváros egyik legforgalmasabb útja, az Ószőlő több mint 880 méter hosszban kapott új aszfaltszőnyeget, valamint felülvizsgálták és átépítették a kapcsolódó csapadékvíz-elvezető rendszereket is. Az utak kiválasztásánál figyelembe vették a lakossági igényeket, a munkálatokat pedig úgy ütemezték, hogy még a tanév végéig befejeződjenek, gondolva a nyíregyháziak kényelmére és az idegenforgalmi szezonra. A beruházások részleteit dr. Kovács Ferenc polgármester, Nagy Szabina, valamint Ágoston Ildikó önkormányzati képviselők ismertették.

Ha valaki most keres rá a térképen az Ószőlő, a Berenát, vagy a Fürdő utcákra, teljesen más képet láthat, mint ahogyan azok most néznek ki, hiszen az elmúlt hónapokban kaptak új aszfaltszőnyeget, valamint átépültek a kapcsolódó csapadékvíz-elvezető rendszerek. Jósavárosban kezdte meg stábunk a helyszínszemlét, ahol sokan már igénybe is vették a városrész egyik legforgalmasabb, megújult útját: az Ószőlőt. A munkálatok befejezése után gördülékenyebb és kíméletesebb lesz a közlekedés az említett szakaszon.

„A Garibaldi utcától egészen a Csalóközig 882 méter hosszban megújult az Ószőlő utca. Ezzel régi vágya teljesült az itt élőknek, hiszen egy forgalmas útszakaszról van szó, ugyanis óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények vannak itt a környéken. Ez egy fontos és jelentős fejlesztés volt. Az elmúlt időszakban több út- és járdafelújítás történt a Jósavárosban, úgyhogy elmondhatjuk, hogy a Jósaváros dinamikusan fejlődik. Bízok benne, hogy az itt élők is nagyon örülnek ezeknek a fejlesztéseknek és biztonságosan tudnak közlekedni, akár az Ószőlő utca megújult szakaszán.” – nyilatkozta Nagy Szabina, a városrész önkormányzati képviselője.

Sóstó frekventált útjai is megújultak

Sóstón folytatódott a bejárás, ahol a Berenát utca több mint 590 méteres, a Fürdő utca több mint másfél kilométeres hosszának felújítása történt meg az elmúlt hónapokban. Önkormányzati forrásból a Berenát utcai kerékpárút is megújult a NYÍRVV által. A fejlesztés bejelentésénél elhangzott: fontos, hogy a két útszakasz felújítása még a turizmus legfontosabb időszaka előtt befejeződjön. Emellett mindez lakossági igény is volt, mely eredményeképpen rengeteg autós számára lesz gördülékenyebb a közlekedés ebben a kiemelt övezetben.

„Nagyon sok lakossági megkeresés érkezett hozzám Sóstógyógyfürdő legfrekventáltabb és legforgalmasabb részével kapcsolatban. Két utcáról beszélhetünk: a Fürdő és a Berenát utcákról, melyek valóban forgalmasak, emellett nagyon hosszúak: a kettő együtt 2,5 km hosszú. Sóstógyógyfürdőnek ez a szíve, lelke. Óriási a turisztikai forgalom ezekben az utcákban” – emelte ki Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Az útfelújítási program tovább folytatódik

A két beruházás a Terület és Településfejlesztés Operatív Program Plusz keretén belül 620 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg. Az elmúlt évtizedben a közlekedésfejlesztés kérdése a városvezetés számára elsődleges volt.

„Nemcsak földutakat aszfaltozunk, nemcsak kerékpárutakat építünk, nemcsak járdát építünk és újítunk fel, vagy körforgalmakat és csomópontokat. A nagyforgalmú belterületi utakat is felújítjuk. Kezdtük a belvárosnál, ahol minden nagyforgalmú utat felújítottunk, most haladunk tovább. Ezért került sor az Ószőlő, a Fürdő és a Berenát felújítására. Használják egészséggel és biztonsággal!” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc.

A polgármester összegezte: az infrastrukturális fejlesztések fontosak, elsősorban a lakosság kényelme érdekében, ezért az utak kiválasztásánál figyelembe vették a lakossági igényeket, felmérték az utak állapotát és kihasználtságát. Emellett folyamatos cél a közlekedésbiztonság és a város megközelíthetőségének javítása. Dr. Kovács Ferenc hozzátette, az fejlesztési program nem áll meg, már tervezés alatt van több út felújítása is.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle az Ószőlő és Fürdő utcán