Fórum a lánctartozásokról

Egy 2014-ben végzett felmérés alapján a cégek 80 százalékát érintette a késedelmes kifizetés, 25 százalékuknak van kifizetetlen számlája, a cégek felénél pedig 5 éven belül előfordult, hogy adót, munkabért nem tudtak fizetni, vagy a beszállítót kifizetni, mert az ő számlájukat is késedelmesen rendezték. Beszédes adatok. Ezek mérséklésére alakult meg közel két és fél éve a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, amely a hazai építési beruházásokkal kapcsolatos vitás ügyekben járhat el.

 

400 kérelem

 

Az elmúlt 2 és fél évben beadott közel 400 kérelmet figyelembe véve, munkájuk – úgy tűnik – egyre eredményesebb. Az okok között a magasépítés területén dominálnak a rendezetlen számlák, kisebb számban fordulnak elő tervezéssel, útépítési, közlekedésügyi, valamint a vízügy területét érintő tartozások, de egyre több a bankgarancia lehívásával kapcsolatos megkeresés is – emelte ki Csermely Gábor, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetőhelyettese.

 

Segítség a TSZSZ-től

 

Megyénkben kilenc helyszín vonatkozásában összesen 18 kérelmet nyújtottak be, ezek jó része az építőiparral kapcsolatos kintlévőség. A fórumon elhangzott, a lánctartozások gyors rendezése érdekében a kérelmeket elektronikusan kell benyújtani a kereskedelmi és iparkamarához, abban az esetben, ha a felek között írásos szerződés köttetett.

További képekért kattintson a fotóra!

Az eljárás térítésköteles, melynek mértéke a vitatott nettó összeg 1 százaléka, de legalább 60 ezer, felső határa pedig 450 ezer forint. A panaszok kivizsgálását legfeljebb 30 napos határidővel a 200 tagot számláló igazságügyi szakértőkből álló testület bírálja el. Az eljárás során a cél a tartozás kiegyenlítése, valamint a felek közötti egyezség megszületése. Amennyiben azonban nem sikerül egyezségre jutni, az ügy a bíróságon folytatódik tovább. A fórumon részt vevő vállalkozók és érdeklődők a TSZSZ működésének gyakorlati tapasztalatai mellett bepillantást nyerhettek az építésügyi ellenőrzések gyakorlatába is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)