Fucsovicsot korábbi edzői nem tudták rávenni a hosszú edzésekre

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyíregyházi teniszező a május végén rendezett, 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású svájci viadalon búcsúztatta többek között az ötödik kiemelt Albert Ramos-Vinolast és a háromszoros Grand Slam-győztes svájci Stan Wawrinkát, a fináléban pedig 1 óra 7 perc alatt, 6:2, 6:2-re verte a német Peter Gojowczykot. A 26 éves játékos ezzel Taróczy Balázs után a második magyar teniszező lett, aki ATP-tornagyőztesnek mondhatja magát.

Fucsovics Márton az M4 Sport Sport7fő című műsorában elmondta, Svájc most már végképp belopta magát a szívébe, hiszen tavaly Bázelben játszott életében először negyeddöntőt ATP 500-as tornán, most pedig Genfben nyerte első ATP-viadalát.

A nyíregyházi sportoló felkészülését két és fél éve Sávolt Attila irányítja, Fucsovics azóta a világranglista 250. helyéről feljött a 45. pozícióba.

Nagyon hosszú és rögös út volt. Játszottam a Future-tornákat, aztán jöttek a Challenger-tornák, négy-öt évig lavíroztam a 150. és a 250. hely között. Amióta Sávolt Attila az edzőm, elindult felfelé a pályafutásom, és most már a top 50-ben vagyok, ami az álmom volt. A döntőben 6:2, 5:2-m volt, és amikor sétáltam a szervához, bevillant néhány kép, hogy honnan is indultam, hány Challenger-versenyt nyertem meg, hány évig voltam ott és hogy most itt állok. Óriási boldogság volt, egy kicsit stresszeltem is előtte, hogy mi lesz, ha megnyerem, de szerintem nagyon jól kezeltem.

Arra a kérdésre, hogy mitől ilyen sikeres az együttműködése edzőjével, a teniszező elárulta, korábbi trénerei nem tudták őt ennyire motiválni.

Régebben az edzőim nem bírtak olyan hosszú edzésekre rávenni, Attila pedig a hosszú edzések mellett a pályán kívül is próbál foglalkozni velem és a fejemmel, most leginkább ebben léptem a legnagyobbat előre.

Fucsovicsnak egyébként sok ideje nem volt megünnepelni a genfi győzelmet, hiszen másnap reggel már utazott is Párizsba, a francia nyílt teniszbajnokságra, ahol az első fordulóban 6:3, 6:3, 7:6-ra nyert a kanadai Vasek Pospisil ellen. Ezzel a győzelemmel 2003 óta az első magyar férfijátékos lett, aki a második fordulóban is szerepelhetett a Roland Garroson. Előzőleg éppen Sávolt Attila lépett pályára a 64 között, aki akkor a harmadik körig jutott. A 32 közé jutásért rendezett mérkőzésen a tizenhatodik kiemelt Kyle Edmund várt Fucsovicsra, a brittel azonban már nem bírt: 6:0, 1:6, 6:2, 6:3-ra kikapott és búcsúzott a párizsi Grand Slam-versenyen.

A teniszező a közeljövő céljait érintő kérdésre úgy válaszolt, nehéz megfogalmazni azokat, hiszen idén fél év alatt sikerült elérni azt, amit egész évre kitűztek.

Először az volt, hogy a top 100-ban megszilárdítsam a helyezésemet, aztán amikor hatvanadik lettem a ranglistán, akkor az, hogy most már akkor legyek az első ötvenben. Most, hogy már a 45. vagyok, az a célom, hogy évekig itt maradjak az első ötvenben.

Fucsovics Márton következő versenye Stuttgartban lesz, a füvespályás torna már a wimbledoni Grand Slam-viadalra történő felkészülést szolgálja, amely miatt még esküvőjét is elhalasztotta.

 

Forrás: m4sport.hu