Fucsovicsról áradoznak – „Ez a csúcsok csúcsa, akármeddig eljuthat”

Karriercsúcsot ért el Fucsovics Márton azzal, hogy bejutott az Australian Open legjobb 16 teniszezője közé. Ezzel a 25 éves magyar játékos beállította az 2016-ban, 72 évesen elhunyt Baranyi Szabolcs csúcsát, aki 1973-ben ért el ugyanilyen eredményt.

Fucsovics öt évesen kezdett el teniszezni, pedig a kosárlabdában is tehetségesnek bizonyult. Hogy végül mégis az ütőt és az egyéni sportot választotta, abban nagy szerepe volt nevelőedzőjének, Erőss Bélának, akivel közel hat éven keresztül dolgozott együtt az akkor még tinédzserkorú Marci.

Nem sokat aludtam az elmúlt napokban, de örömmel vállaltam ezt a plusz terhelést, bár többször lenne ilyen Marci pályafutása alatt – elevenítette fel az utóbbi napokat Erőss. – Szívesen bevállaljuk mindig a barátokkal is. Folyamatosan izzanak itt a vonalak a teniszpálya környékén. Most teniszlázban ég nemcsak Nyíregyháza, hanem az ország is, mindenkit meglepett az eredmény. Én az elején azt mondtam, kapjon egy jó sorsolást, menjen egy fordulót, azt már aláírta volna mindenki, de ez most már tényleg a csúcsok csúcsa, hogy eljutott a 16-ba.

A beszélgetés pillanatában még nem lehetett tudni, hogy Federer lesz-e Fucsovics ellenfele, azonban most már ez a kérdés is eldőlt, hiszen a 19-szeres Grand Slam-bajnok legyőzte a francia Richard Gasquet-t. Erőss Béla emlékeztetett, Marci és ellenfele ismerik egymást jól, hiszen többször edzettek együtt, tudnak egymás gyengéiről és erősségeiről is.

A nevelőedző elemezte a Kicker ellen három szettben megnyert mérkőzést is. Mint elmondta, az első játszma döcögős volt, Marcin görcsös akarás látszódott. Rögtön volt bréklabdája, mégis csak a 4-3-nál tudta elvenni az adogatását.

Küzdött az ellenfél utána, ápolási szünetet kikért, de akkor már megnyugodott Marci, amikor az első játszmát behúzta. Akkor már bíztunk, hogy sima lesz.

– fogalmazott.

Fucsovics Márton fogadja a szurkolók gratulációját, miután 6-3, 6-3, 6-2 arányban győzött az argentin Nicolas Kicker ellen az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének harmadik fordulójában Melbourne-ben 2018. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Dita Alangkara)

Fucsovics már ezzel a teljesítménnyel is a világranglista 80. helyezéséről a 62-63.-ra lép elő, ha nem győzi le Federert, ha pedig a 16 között is sikerrel végez, még magasabb pozícióba szárnyalhat.

Akármeddig eljuthat, én annak idején is így nyilatkoztam, de most azt mondom, hogy stabil 50-ben legyen folyamatosan, nyújtson kiegyensúlyozott teljesítményt, ne legyen sérülékeny, és akkor tud tovább fejlődni. Sokat számít, hogy selejtezőkön feleslegesen fárasztania magát, hanem most már alanyi jogon főtáblán lesz a kiemelt versenyeken.

– summázta a lényeget a nyíregyházi szakember, aki azt is hozzátette, szerinte Marci már tudja majd kezelni a sikert, és a vele járó jelentős pénznyereményt.

Ő már azon túlvan, hogy elszálljon. Nősülés előtt áll, már az eljegyzés is megtörtént.

A beszélgetésben szó esik a Davis Kupa-válogatott közelgő, Belgium elleni mérkőzéséről és a budapesti ATP-versenyről is. Fucsovics és Federer mérkőzésére 22-én, hétfőn – magyar idő szerint – a reggeli órákban kerül sor.


Forrás: m4sport.hu