Fuss a demencia ellen – Fontos társadalmi problémára hívták fel a figyelmet
Fotók: Trifonov Éva

Magyarországon több mint 250 ezer embert érint a demencia, vagyis az időskori elbutulás. Ez a tünetegyüttes a kommunikációra, a memória működésére és a szociális képességekre is kihat. A megelőzéshez nagy mértékben hozzájárulhat az egészséges életmód és a sportolás, így „Fuss a demencia ellen” néven, hagyományteremtő szándékkal szerveztek tájékoztató és sporteseményt szombat délelőtt az Erdei tornapályán.

Szabad levegő, társas kapcsolatok és mozgás – ezek mind-mind segíthetnek a szellemi egészség megőrzésében. Erről a prevencióról szólt a nap az Erdei tornapályán szombaton. Szeptember 21-e az Alzheimer világnapja, ebből az alkalomból idén először hívták életre a Fuss a demencia ellen közösségi rendezvényt. Egyre több embert érint a csendben támadó, nehezen felismerhető betegség, erre a társadalmi problémára hívták fel a figyelmet a szervező Élet Forrása Egyesület tagjai is.

Egyre több az érintett

A tornapályán ingyenes szűrőprogramokkal várták az érdeklődőket, valamint betekintést nyerhettek abba is, hogyan zajlik a demens betegek foglalkoztatásterápiája. Friss felmérések szerint a világon jelenleg 50 millió ember él demenciával, az egyre gyorsabb növekedés pedig azt eredményezi majd, hogy 2030-ra már 82 millió, 2050-re pedig 152 millió lesz a demensek száma.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 97 szociális intézménnyel vagyok kapcsolatban napi szinten, nagyon sok az intézményekben a demenciával küzdő személy és egyre több lesz, mivel elöregedő a társadalmunk és ez a betegség a vaszkuláris eredetű megbetegedések miatt egyre gyakoribb sajnos” – nyilatkozta Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke.

Jótékonysági célok

A résztvevők 4 kilométeres futásra vagy sétára, illetve 8 kilométeres futásra tudtak nevezni. A regisztrációból befolyó összeget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének adományozzák. Egy gyűjtést is szerveztek, amelynek teljes összegét a Porcsalmai Református Egyházközség ldősek Otthona számára ajánlják fel, hogy zöldebbé és barátságosabbá tegyék az új, 30 fős intézményük környezetét. A rajt 10 órakor kezdődött, nagy volt az érdeklődés, rengeteg indultak el a különböző távokon.

Nappali ellátás két helyszínen

A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ két telephelyen biztosítja a demens betegek nappali ellátását Nyíregyházán, a Vécsey közben és a Család utcán. A városrészeken működő idősek klubjaiban rengeteget foglalkoznak a megelőzéssel, hogy az idősek minél tovább megtarthassák önellátó képességüket, ezzel segítve, hogy a szépkorúak minél tovább saját otthonukban tudjanak maradni.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik az igény ezen típusú ellátások iránt, hiszen Magyarországon több mint 250 ezer embert érint ez megbetegedés. Ha hozzávesszük azt, hogy ezek az emberek többségében családban élnek, akkor elmondható, hogy Magyarországon mintegy egymillió ember valamilyen módon érintett ezzel a betegséggel” – mondta Dancsné Barna Hilda, a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ szakmai egységvezetője.

A demens idősek ellátása több felelősséget és nagyobb odafigyelést kíván, így a velük foglalkozók javarészt szakképzett dolgozók a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központban.

Kapcsolódó galéria

Fuss a demencia ellen!