Futva győzte le a Mont Blanc, az Alpok és a Dolomitok hegyeit is!

2019 nagyon jó év volt Belus Tamás számára. A nyíregyházi futónak sikerült megnyernie a két leghosszabb hazai terep ultratrail versenyt, a 114 km-es Ultra-Trail Hungaryt és a 108 km-es Vadlán Ultra Terepet. Kijutott a világ leghíresebb terepfutó versenyére, az Ultra Trail du Mont Blanc-ra, ahol sorrendben másodszor a 145 km-es TDS nevű versenyen került a legjobb százba és volt a legjobb magyar futó. Versenyzett Olaszországban a Dolomitokban és az Alpok szlovén hegyeiben is. Az év végén pedig jött a legnagyobb dicsőség, a Sportgálán őt választottak az Év Extrém Sportolójának Nyíregyházán. 

- A 2020-as céljaim is hasonlóan ambíciózusak. Az elő nagy feladatom, hogy a január eleji sérvműtétemből teljesen felépüljek, és a lehető leghamarabb el tudjam kezdeni a felkészülést a tavaszi/nyári versenyekre. Szeretnék elindulni a márciusi Bükki Hardon, de ez azért nagyban függ attól is, hogy mikor tudom elkezdeni a futást a műtét után. Áprilisban egy egészen különleges versenyen indulok, az első rendezésű Black Hole Ultra Running-on, aminek sem a távját, sem az útvonalát nem ismerhetik meg a résztvevők még a rajtban sem. Annyit tudunk, hogy 50 és 120 km között lesz a táv, és hogy Zircen fogunk rajtolni és itt is lesz a cél. Nem vihetünk semmilyen felszerelést magunkkal, tilos az óra, a telefon, a futóhátizsák, az energia szeletek, csupán egy fél literes kézikulacs engedélyezett. Az egymást követő frissítő pontokra beérve csak annyi információt fogunk kapni a szervezőktől, hogy hány kilométerre van a következő ellenőrző pont, és hogy mikorra kell odaérni ahhoz, hogy ne zárjanak ki minket a további versenyzésből. Ehhez még hasonlót sem rendeztek eddig itthon, de tudtommal külföldön sem. Nagyon érdekes és izgalmas kihívás lesz - beszélt terveiről Belus Tamás.  

Tervezte, hogy indul a 160 km-es 100 miles of Istria nevű világkupafutamon, de erről lemondott végül, mert pont ekkor lesz az I. Nyíregyházi Futófesztivál. Versenyezni nem biztos hogy fog, de ezen a rendezvényen mindenkinek ott a helye aki fut, így természetesen neki is. 

- A tavaszi szezon legfontosabb versenye az Ultra-Trail Hungary, az ország legnagyobb terpefutó rendezvénye, ahol idén nagyon erős nemzetközi mezőnyben próbálom majd megdönteni 2018-as legjobb időmet, és igyekszem a magyar futók között a legjobb helyezést elérni - tette hozzá a nyíregyházi sportoló. 

Július első hétvégéjén Spanyolországban, a Pireneusokban vág neki a 162 km-es Val d'Arannak (VDA), amiben 10 500 méter szintemelkedést és 7 hegyet kell majd legyűrniük, ez lesz az eddigi legnehezebb versenye.

- Péntek este hatkor rajtol majd a mezőny, én nagyjából 30 óra alatt tervezem teljesíteni a távot, tehát valamikor vasárnap hajnalban érek majd célba. Augusztus végén pedig az év csúcspontja jön, a Mont Blanc körüli TDS a maga 145 kilométerével és 9100 méter szintemelkedésével. Sorozatban harmadszor vehetek részt az UTMB fesztivál legnehezebbnek tartott versenyén, ahol a tavalyi után idén is igyekszem a legjobb magyar eredményt elérni és beverekdeni magamat a TOP 100-ba - mesélte Belus Tamás. 

Az évet a Vadlán Ultra Tereppel és a lengyelországi Lemkowyna Ultra Trail 100 kilométeres távjával zárja majd, illetve ott lesz a IV. Extreme Tarcal Tokaj Körön is. Soha ilyen kevés versenyt nem tervezett, mint idén, de közülük öt is hosszabb lesz 100 kilométernél, úgyhogy nehéz de nagyon izgalmas év áll előtte.