Fuvolás Álmok az OrgonaPonton

Augusztusban a hagyományokhoz híven ismét megrendezte a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont sorozatot. Több mint 60 városban, közel 100 koncerten csendült fel az orgonaszó. Kedd este Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban tartották meg a koncertet.

Telt ház előtt szólalt meg a tavaly decemberben felavatott és megáldott karorgona a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A koncertek különleges nyáresti élményeket kínálnak a tartalmas, felemelő kikapcsolódásra vágyó közönség számára országszerte. A kellemes hangulatú orgonamuzsikára épülő hangversenyek célja, hogy a forró nyári napokon a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon mindazok számára, akik az igényes pihenést kedvelik. A hangszerek királynőjét a programsorozat keretében a legtehetségesebb orgonaművészek szólaltatják meg.

„Mindig nagy szeretettel és lelkesedéssel érkezünk Debrecenből az OrgonaPont koncertre a társszékesegyházba. Volt már korábban alkalmam itt játszani ezeken a nagyszerű hangszereken. A lenti orgona új, friss szerzeménye a templomnak, ez egy új lehetőség a koncerten belül, hogy a hangverseny első felét a lenti orgonán adhatjuk, így közelebb kerülve a közönséghez, de a fenti hangszer is megszólal a koncert során” – nyilatkozta Sárosi Dániel orgonaművész.

Különböző stílusú hangszereken játszottak

A koncert első felében a Szent József oltár előtt elhelyezett multiplex orgonán játszó művészt nemcsak hallhatta, de láthatta is a közönség. Az idén 119 éves nagy orgona is megszólalt a későbbiekben, kihasználva a hangszerek adta lehetőséget, hogy minél korhűbben lehessen visszaadni az orgonaművek eredeti hangzási világát.

„A mai koncert összeállításánál nagyon fontos szempont volt, hogy kétféle, különböző stílusú hangszere van már a templomnak. A lenti orgonán a barokk művek szólnak szépen, ezért ide tettük a műsor barokk részét, a fentin pedig inkább azok a romantikus szerzemények vannak tervben, melyek annak az orgonának az egyediségeit hozzák ki” – emelte ki Sárosi Dániel.

Sárosi Dániel partnere ezen az estén Jantyik Hanna fuvolaművész volt. A két hangszer felcsendülése különleges élményt nyújtott a zenekedvelőknek.

„A Fuvolás Álmok címszó alatt igyekeztünk olyan műveket összeválogatni, a német barokktól a francia impresszionistákig, sőt már szinte egy kis jazzbe hajló muzsikákig, melyek egy utazásra, álmodozásra hívják majd a közönséget” – emlékezett vissza a fuvolaművész.

Hanna 1995-ben született, édesapjához hasonlóan ő is hamar a zene felé fordult. A Filharmónia Magyarország rendezésében többször koncertezett már felnőtt és ifjúsági hangversenyeken egyaránt.

„Néhány évvel ezelőtt a Filharmónia Magyarország rendezésében jött össze a kamaránk. Annyira megszerettük ezt a formációt – és ahogyan tudjuk a közönség is –, hogy az évek során egyre több koncerten muzsikálunk együtt” – mondta.

Az egyórás koncerten elhangzott többek között Bach, Fauré, Rahmanyinov egy-egy darabja, zárásként pedig egy ma élő kortárs zeneszerző, Gárdonyi Zsolt műve, melyben igazán kiteljesedett a nagy orgona hangzásvilága. Az élményt a nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta.