Zsidó gasztrofesztivál: a csodás ízek mellett a zsidó kulturális örökségbe is belekóstolhattunk
Fotó: Trifonov Éva

Vasárnap rendezték meg a II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált a Nyíregyházi Zsinagógában és környezetében, ahol bemutatták a zsidó kultúra gazdag hagyományait és ízeit. Mindezt a 23. VIDOR Fesztivál programjaként. A gasztrofesztivál célja, hogy a látogatók jobban megismerjék a sokszínű és ősi kultúrát, miközben megkóstolhatták a zsidó konyha különleges ételeit.

Vasárnap Rosenfeld Dániel Imre kántorművész sófárfújásával indult a II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál. A rendezvény idén másodszor nyújtott bepillantást a zsidó kultúra gazdag világába, bemutatva annak értékeit, hagyományait és szokásait. Az esemény középpontjában a magyar zsidó kultúra gyökerei álltak, hangsúlyozva, hogyan lehet ezt az örökséget büszkén megőrizni és továbbadni a jövő generációinak.

„Ma Nyíregyházán egy rendkívül aktív és ügyes közösség működik, amely mélyen tiszteli hagyományait, ugyanakkor előre tekintően építkezik. Bár a közösség létszáma nem nagy, hatékony működése példaértékű, amit a megújuló zsinagóga és a város polgáraival, társadalmával, valamint a város vezetésével ápolt kapcsolatok is tükröznek. Az idei év különleges jelentőséggel bír, hiszen a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk. Ez az év egészére kiterjedő megemlékezéssorozatot jelent, amely nem csupán az emlékezésről szól, hanem egy lehetőség arra is, hogy a zsidóság találkozzon és megossza történeteit. Emellett szeretettel várjuk a látogatókat, bárki, bármikor csatlakozhat hozzánk, így például a mai napon is, de más alkalmak során is”

– fejtette ki prof. dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke.

Az eseményen dr. Róna Iván, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége turisztikai igazgatója is részt vett, aki kiemelte, hogy a tavalyi, első fesztivál hatalmas sikert aratott. Ennek köszönhetően született meg az ötlet, hogy a Zsidó Gasztronómiai Fesztiválból hagyományt kell teremteni, amely évről évre közelebb hozza a zsidó kultúra értékeit a látogatókhoz.

„Nyíregyháza mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. Egyrészt, mert édesapám Szabolcsban született, Kisvárdán nőtt fel, így személyes kötődésem van a megyéhez. Másrészt, a turizmus terén is jelentős kapcsolat alakult ki régebben Nyíregyháza és a magyar turizmus között, amelyet polgármester úrral ápoltunk. Ez a kapcsolat a mai napig fennáll, és örömmel ápolom ezt a remek viszonyt. Nyíregyháza turizmusa különleges helyet foglal el a szívemben, talán még nagyobb helyet, mint Magyarország többi területe, hiszen hozzájárulhattam ahhoz, hogy a turizmus ilyen szépen fejlődjön ezen a helyszínen”

– hangsúlyozta dr. Róna Iván, a MAZSIHISZ turisztikai igazgatója.

A megnyitó után a résztvevők Fűszeres – eredeti nevén Bodrogi – Eszter „Kalandozás a zsidó gasztronómiába” című pódiumbeszélgetését hallgathatták meg. A program során kiállítás, folklór előadás, interaktív tárlatvezetés is várt az érdeklődőkre. Emellett a nyíregyháziak gasztronómiai utazást tehettek a kóser konyha világába, megkóstolhatták a hagyományos zsidó ételeket, megismerhették ezek különleges receptjeit, és betekintést nyerhettek a gazdag zsidó kulináris kultúrába. A megnyitón részt vett dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is.

„Tavaly, amikor itt jártam, megosztottam veletek, hogy remélem, a fesztivál hagyománnyá válik, színesítve ezzel a városi rendezvények palettáját, különösen a vidám VIDOR Fesztivál időszakában, augusztus végén. Örömmel látom, hogy a szervezők sikeresen megvalósították ezt az elképzelést, és már másodszor vagyunk itt együtt. Ez a fesztivál nem csupán az ételekről szól; lehetőséget nyújt arra is, hogy betekintést nyerjünk a zsidó konyhaművészetbe és hagyományokba. A zsidó konyha a családi asztal körüli történetek egyfajta megélését is jelenti, amely itt, a fesztiválon is megjelenik. Köszönetet mondok a szervezőknek a nyitottságukért és a rendezvény létrehozásáért. Nagyon értékes ötletnek tartom ezt, és fontos feladatnak látom, hogy a hagyományokat és a múlt értékeit továbbadhassuk a következő generációknak”

– mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az egész napos gasztronómiai fesztivál remek hangulatban telt, számos érdeklődőt vonzott. A látogatók élvezték a gazdag programkínálatot, beleértve a kulturális előadásokat, kiállításokat és a kóser konyha ízeit.

Kapcsolódó galéria

2. Zsidó Gasztronómiai Fesztivál