"Gazdaasszony/gazda kovászos kenyere"
fotó: illusztráció

Süss egy kenyeret augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén – így szól a Sóstói Múzeumfalu ünnepi versenykiírása, melyben kenyérsütésre buzdítják a lakosokat. A kovásszal készült finomság lehet natúr vagy ízesített, a munkákat szakmai zsűri fogja értékelni.

Augusztus 20-án a skanzen portái ismét megtelnek élettel az új kenyér ünnepén. Ezen a napon kerül sor a Gazdaasszony/Gazda kovászos kenyere versenyre, ahol mindenki megmérettetheti kenyérsütő tudományát. Fontos, hogy az elkészült finomságokba a kenyér lelke, a kovász is belekerüljön.

 

„Gazdákat és gazdaasszonyokat szólítunk meg a kenyérsütés alkalmával, mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja meg megtalálni a kenyér lelkét, mert régen azt mondták, hogy a kovász a kenyér lelke, és aki már megtalálta, vagy szeretne ezzel egy kicsikét tevékenykedni, arra biztatjuk, hogy készítsen egy remeket, egy remekművet, egy mesterművet. Igazából a kezdeményezésnek a lényege az, hogy ha már új kenyér ünnepe, kétkezi munkára és mestermunka készítésére biztassunk mindenkit, hogy igenis van értelme annak, hogy otthon a finom meleg ételek mellett a hagyományos kenyérsütés is próbára tegye az embereket, vagy ők tegyék próbára saját tudásukat, úgyhogy érdemes hozzákezdeni, mert a kenyérsütés nemcsak egy nagy búbos kemencében történhet meg, hanem otthon, akár kovásszal” – mondta el a felhívással kapcsolatban Kácsor-Ignácz Gabriella rendezvényszervező.

 

Nemhez és életkorhoz sem kötötték a versenyfelhívást, a fiatalabbak nyugodtan kérhetik a tapasztalt kezek segítségét. A múzeumfaluban már 3 éve szervezik meg a megmérettetést, eddig a natúr kovászos kenyerek mellett volt, aki sült paradicsomos vagy egyéb különleges ízesítési módot használt.

 

„A kovász egy olyan alapanyag, amit táplálni kell, amit érlelni kell. Ennek megvan a megfelelő ideje, mikor helyezzük bele a lisztbe, mikor kel a tészta, mikor kezdjük el újra formázni, mikor történik a bevetés, tehát a sütésben is egy nagyon fontos dolog, hogy hogyan és hol sül a kenyér. Ennek nagyon sok apró összetevője van, egészen bizonyos, hogy egy kicsikét próbálkozni kell, és az első próbálkozás után senki ne legyen kedvetlen, hanem először is kóstoljon, örüljenek együtt, mert a szeretettel készített kenyér azt gondolom, hogy a legeslegfinomabb kenyér, és utána pedig újra és újra próbálkozzanak. Így kerül a mindennapi kenyér az asztalra” – tette hozzá Kácsor-Ignácz Gabriella.

 

A „remekek” leadására augusztus 20-án 11 óráig van lehetőség a faluközpontban. A nevezés során szükséges megadni a nevet, címet, valamint a telefonszámot is.