Gazdasági kilátások

A Magyar Közgazdasági Társaság Megyei Szervezete tisztújító közgyűlést tartott, meghívásukra érkezett Nyíregyházára Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke. Magyarország pénzügyi helyzetéről tartott előadásán hangsúlyozta, hazánkat a gazdasági stabilitás jellemzi.

További képekért kattintson a fotóra!

Idén a világgazdasági előrejelzések nem mutatnak törést az európai gazdaságban a brit kilépés ellenére sem, a középtávú trendek változatlanok. Ezért itthon 2017-ben 3,5-4 százalékos gazdasági növekedés valószínűsíthető, így az a pénz, amiből az államháztartás kiadásait, a béreket, a kormány jóléti programjait fizetik az meg lesz, sőt tovább emelkedhet az életszínvonal.

 

CSÖKKENŐ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ÉS ÁLLAMADÓSSÁG

 

Hazánk külgazdasági egyenlege is kifejezetten biztató, ez elsősorban az ország iparosodásának, a külföldi autógyártók beruházásainak köszönhető. Magyarország jól teljesít a költségvetési hiány lefaragásában is. Az unió elvárása korábban az volt, hogy az arányszám 3 százalék alatt maradjon, az elmúlt évben viszont már sikerült 1,7 százalékra szorítani. Folyamatosan csökken az ország államadóssága is, a nemzeti össztermék arányában 80 százalékos szintről az elmúlt tíz évben bő 70 százalékosra sikerült visszaszorítani, ami évről-évre komoly kiadást jelent a költségvetésnek.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)