Gépjármű felelősségbiztosítás

November azoknak a gépjármű tulajdonosoknak jelent feladatot, akiknek január elseje a kötelezőbiztosítási évfordulójuk. Körülbelül másfél millió ügyfelet érint ez az időszak az országban. A váltás lehetőségével ők most élhetnek úgy, hogy a határnap lejárta előtt 30 nappal a meglévő szerződésüket a biztosítójuknál vagy az alkuszuknál megszüntetik. Jelenleg 13 biztosítótársaság kínál 2017-re tarifát. A meghirdetett díjak január elsejétől érvényesek. Ezek az összegek egy éven keresztül a megkötöttek szerint maradnak, idő közben nem változhatnak. Az autótulajdonosoknak érdemes tájékozódni a piacon, hiszen lényeges különbség lehet a biztosítótársaságok között.

 

EMELKEDÉS ÉS STAGNÁLÁS

 

Módy György biztosítási alkusz elmondta, bő egy éve folyamatosan emelkednek a kötelező felelősségbiztosítás díjai azoknál, akik autót vásárolnak és biztosítást kötnek rá. Meglévő ügyfeleknél ez nem érzékelhető, váltás esetén sem nagyon változnak a díjak, de érdemes tájékozódni. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy más biztosításokkal együtt, csomagban már kedvezőbb lehet a díjszabás.

Aki tehát váltani szeretne, először a meglévő szerződését kell felmondani. Ennek évforduló előtt legalább 30 nappal, december elsején éjfélig be is kell érkezni a biztosítótársasághoz. Az új szerződést pedig december 31-ig kell megkötni az ügyfeleknek azért, hogy január 1-jétről hatályos és érvényes legyen. Azok a tulajdonosok nem válthatnak most biztosítót, akik 2010 után, év közben vásárolták meg a járművüket. Nekik az az évforduló, amikor az autót megvették. Ha például valaki 2016. július másodikán vásárolt, annak 2017. július 2. lesz az évfordulója. Az interneten történő biztosítóváltásnál is éppen ezért van szükség az adatok pontos megadására, hiszen a törvény szerint egy gépjárműre csak egy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás váltható.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)