Gondolta volna? A 90-es évek óta hódít hazánkban is a Valentin-nap

Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap, ezzel együtt Szent Bálint névnapja is. A tradíció szerint a 14. században a katonáknak tilos volt házasságot kötniük. Szent Bálint adta össze titokban a párokat, ezért tartják a szerelem védőszentjének. Sokan nem tartják ünnepnek, de a fiatalok többsége, idősek, házaspárok és még a barátok is megemlékeznek arról, mennyire fontos a szerelem és a szeretet. A párok kisebb tárggyal, virággal, képeslappal kedveskednek egymásnak. A város ajándék-, és virágboltjaiban megnő a vásárlók száma ebben az időszakban.

Untener Kinga virágkötő mester elmondta:

Én úgy gondolom, hogy a Valentin-napnak, vagy Valentinnak a színe az mindenféleképpen a vörös és a piros, ilyenkor leginkább ez fogy. Vagy piros tulipán vagy vörös rózsa, de ilyenkor rózsaszín fehér kevésbé de, hogyha a kedves azt szereti akkor persze azt adjuk neki. De ilyenkor mindenféleképpen a vörös szín dominál.

A virágkötő mester azt is elárulta, a legkelendőbb ajándék közé sorolható a rózsabox. Leginkább a Valentin-nap szimbólumaival díszítik, szeretlek felirattal vagy masnival kombinálva. Az Amerikában népszerűvé vált hagyományt Magyarországon is egyre többen tartják. Leginkább a fiatalok körében hódít ez az ünnep.

Még az iskolákban is figyelnek arra, hogy az osztály tagjai képeslapokkal fejezzék ki szeretetüket társaik iránt, hiszen ez az ünnep nem csak a szerelemről hanem a szeretetről is szól, akár családtagjainkat, szerelmünket barátainkat is megajándékozhatjuk február 14-én.

 

Horváth Kíra