Görkapocs Fesztivál

Motoros zarándokok érkezése nyitotta meg a Görkapocs Fesztivált a Kossuth téren, egy négykerekű quad-dal Kocsis Fülöp érsek vezette a csoportot. Az esemény minden évben összekapcsolódik az évente Máriapócsra szervezett Ifjúsági Gyalogos Zarándoklattal. 2012-ben az első fesztivált már Nyíregyházán tartották, utána Debrecenben, Tokajban, Nagykállóban és most újra visszatértek a szabolcsi megyeszékhelyre.

További képekért kattintson a fotóra!

Kocsis Fülöp érsek elmondta, a görögkatolikus egyház eredeti célja a rendezvénnyel, hogy nyisson a város és az emberek felé, megismertesse velük hagyományát és értékeit. Emellett bemutatták, hogy az egyház hogyan és miként képes a XXI. században együtt élni, együtt tevékenykedni és együtt haladni a kor emberével, kultúrájával, eszközeivel. Fontosnak tartják, hogy a fesztivál összekapcsoljon görögkatolikust a görögkatolikussal, keleti keresztényt a protestánssal, hívőt a hitetlennel, fiatalt az időssel, kíváncsiskodót a szolgálatot teljesítőkkel, és ezáltal mindannyiunkat az Istennel.

 

BEMUTATTÁK SOKSZÍNŰSÉGÜKET

 

A fesztiválon interaktív sátrakban mutatkozott be a Görögkatolikus Metropólia mindhárom egyházmegyéjéből érkező, és azt képviselő számos oktatási és szociális intézmény, közösség. A nagyszínpadon felléptek a görögkatolikusság sokszínűségét példázó kórusok, táncosok, valamint a keresztény értékeket a modern világban felvállaló és azokat hirdető előadók. A programot a Kerekes Band koncertje zárta.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)