Greenbox a könyvtárban – Varázslat a Médiatárban

A városban, de talán még a megyében is a legnagyobb greenbox stúdiót építették meg a pandémia kezdetén a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Nagy hasznát vették ennek a bezárások idején a könyvtárosok, és persze az olvasók is. 5 millió forintos uniós pályázatot nyert a feladatra a könyvtár, így készülhetnek kiváló technikával az összemontírozott felvételek.

A pandémia idején a megépített greenbox technikát használva készültek papírszínházas előadások, de innen meséltek a könyvtárosok, könyvbemutatókat tartottak, sőt még a Ratkó-díj átadását is ebből a stúdióból közvetítette és rögzítette a Móricz Zsigmond Könyvtár informatikus gárdája.

„Közel három éve arra használjuk, hogy innen tudunk előadásokat streamelni a YouTube-csatornánkra. Az az érdekessége, hogy különböző hátteret tudunk adni az előadásoknak, az előadóknak. Az előadás anyagait fel tudjuk használni, tehát teljesen más, mint egy hagyományos előadás. Természetesen a stúdiónk annyira jól felszerelt, hogy a konferenciateremből, a kamarateremből is tudjuk a rendezvényeinket, a könyvtári programokat a YouTube-csatornára steamelni” – nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

A hétköznapi ember a greenbox – máshol bluebox – technikát a televíziós időjárás-jelentésből ismerheti leginkább. A háttérben alkalmazott egyszínű kék vagy zöld vászon elé állítják a meteorológust, vagy a főszereplőt, és egy másik videón lehet erre a háttérre bármilyen képet, filmet vetíteni. A felvételen látható szereplő tulajdonképpen a semmiben tájékozódik, de a néző sok információt és élményt kaphat. A Móricz Zsigmond Könyvtárban Márföldi István műszaki vezető, korábbi filmes ismereteivel álmodta meg ezt a stúdiót. Éveken át tervezgette a Médiatár komplex hasznosítását. Az utolsó pillanatban ugyan, de a 2020-as Covid járvány kitörése előtt még sikerült üzembe helyezni az 5 millió forintos uniós támogatással épült stúdiót.

„A legneccesebb magának a zöld függönynek a felépítése volt. Tudni kell, hogy azért van zöld színre szükség, mert az emberi bőrben nem található meg a zöld szín, és ez a legritkább szín, ami kamera előtt szerepel. Ezért ezt a zöld hátteret ki tudjuk cserélni bármire. Szükséges volt még egy jó minőségű kamera és egy irányító berendezés. Mindez ahhoz, hogy élőben is tudjunk streamelni és felvételeket is tudjunk készíteni. Egyébként úgy kell elképzelni ezt a stúdiót, ha egy óvodás csoport vagy egy kisiskolás csoport jön, a kedvenc rajzfilmhősükkel tudnak fotózkodni. Ha egy tini csapat jön, akkor kedvenc sorozatuk főszereplőjével tudnak egy ölelkezős képet csinálni. Mi, könyvtárosok pedig nyilván azt szeretnénk, hogy minél több kulturális videó készüljön itt” – tájékoztatott Polák Péter, a Móricz Zsigmond Könyvtár informatikus könyvtárosa.

Most, a Petőfi 200 esztendejében több könyvtáros vállalta, hogy Petőfi verset mond. Azok a felvételek is itt, a panorámás greenbox stúdióban készülnek. Ezzel csatlakozik a Móricz Zsigmond Könyvtár a Megyei Levéltár programjához. Így mindennap felkerül egy-egy újabb Petőfi vers a YouTube-csatornákra és Facebook-oldalakra.