Greennovációs Nagydíjat nyert Nyíregyháza

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 2015. január 30-ai határidővel a Professional Publishing Hungary Kft. által meghirdetett Greennovációs Nagydíj c. versenykiírásra. A versenyre olyan projektek voltak nevezhetőek, amelyek környezetvédő, környezetkímélő, fenntartható beruházásokat, fejlesztéseket tartalmaznak és a 2014-es év előtt kezdődtek, de 2014 folyamán is folyamatosan működnek/használatban vannak. A benyújtásra került pályázat a borbányai hulladéklerakó kármentesítésének rekultivációját mutatja be, mely innovatív módon fitoremediációs technológiával valósult meg. A pályázati felhívásra 54 pályázati anyag érkezett, melyből 31 pályamunka jutott a döntőbe.

A projekt rövid összefoglalása

A szabolcsi megyeszékhely külvárosi területén volt az az illegális hulladéklerakó, amely az 1960-as évektől közel 30 éven át került feltöltésre ismeretlen eredetű és fajtájú hulladékkal, műszaki védelem nélkül (~ 567 000 köbméter). A szennyeződés veszélyforrást jelentett a térség felszín alatti vízkészletének minőségére, ezért szükségessé vált az egykori hulladéklerakó által okozott tartós környezetkárosodás miatti kármentesítés.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata eredményesen pályázott a KEOP-2.4.0./B projekt csomagra, amellyel innovatív és egyedülálló módon kívánta Nyíregyháza-Borbánya felhagyott hulladéklerakó területét kármentesíteni. A kármentesítendő terület 164 792 négyzetméter volt.

A kármentesítést fitoremediációs technológiával valósította meg, a kifejezés előtagja a görög fytó = növény szóból ered, a remediáció kifejezés a szennyezett terület megjavítását, helyrehozatalát jelenti.

A projekt során elvégezte a hulladék részbeni felszedését, áthalmozását, folyamatban van a hulladéklerakó területén belüli szennyezett felszín alatti víz tisztítása (pump and treat), valamint a talajosodott hulladéktest fitoremediációs mentesítése. Termelőkutakat, kitermelő dréneket alakítanak ki, amelyek a pump-and-treat rendszer kitermelő vízi műtárgyai.

A növények ültetésénél fontos szempont volt a fitoremediációs képesség, a gyors növés és az erős gyökérfejlesztési képesség. A területen több ezer nyárfát, szilfát, energiafűzet, lágyszárú növényeket és bársony mályvát telepítettek.