Grillezés a szívbarát táplálkozás jegyében

2000-ben javasolta a Magyar Szívtársaság, hogy minden év szeptemberének utolsó vasárnapját szenteljék a keringési rendszer központi szervének. Azóta tartják Magyarországon a Szív Világnapját. Ilyenkor országszerte különböző programokon hívják fel a figyelmet a szív,- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára, mivel ezek a problémák Magyarországon vezető haláloknak számítanak.

 

Ha beteg az érrendszer...

 

Dr. Polgár Péter, a Jósa András Oktatókórház III. Belgyógyászati Osztály, osztályvezető főorvosa elmondta, elsősorban az infarktus és a stroke miatt halnak meg a legtöbben. Többen, mint az összes többi más megbetegedésben vagy balesetben.

 

Rendhagyó megelőzés

 

Nyíregyházán rendhagyó módon, tartják idén a Szív Világnapja alkalmából a rendezvényt. A Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház az Egészségügyi Alapellátási Igazgatósággal közösen a Tirpák Fesztivál keretein belül, szeptember 25-én, vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket a Kossuth téren.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kifejtette, egészségügyi intézményként minden olyan dologban részt kell venni, ahol az emberek egészsége érdekében tenni tudnak. A főigazgató hozzátette, ez egy olyan alkalom, ahol tudnak egymással találkozni szakemberek és az állampolgárok. Azok az emberek, akik esetleg nem is tudják, hogy szervezetükben már valami probléma elindult.

 

Fontos prevenció

 

Ennek érdekében vasárnap szűrővizsgálatokkal állnak az emberek rendelkezésére az egészségügyi dolgozók. Mérnek majd vérnyomást, vércukor szintet, testtömeg indexet és haskörfogatot. Mellette pedig egyéb preventív megoldásokkal segítenek az egészségükért tenni vágyókon. A tapasztalatok azt támasztják alá, egy- egy ilyen szűrés során a megjelentek 10 százalékánál találnak olyan problémát a szakemberek, amely miatt szakrendelésre irányítják.

Dr. Diószeghy Péter, a Jósa András Oktatókórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, a megelőzésnek nagyon jelentős szerepe van. De hogyan lehet megelőzni a stroke-ot és az egyéb kardiovaszkuláris betegségeket? – tette fel a kérdést a főorvos. Elmagyarázta, úgy, hogy azokat a problémákat, amelyeknek nagyon komoly szerepük van a stroke létrejöttében, azokat kell kezelni. Ilyen a magsavérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, közülük elsősorban a szívritmus zavar.

Vasárnap a szűrővizsgálatok mellett életmód tanácsadással is állnak az egészségügyi dolgozók az érdeklődők rendelkezésére, hiszen az életformának, a mozgás mennyiségének és a táplálkozás minőségének jelentős szerepük van a megelőzésben. A szívbarát táplálkozás jegyében közös grillezésre várják az egészségükért tenni vágyókat vasárnap, a Kossuth téren a szakemberek.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)