Gulyás Attila szerepálma az, amit éppen játszik
Gulyás Attila szerepálma az, amit éppen játszik

Mezőberényben töltötte gyermekkorát, az érettségit követően a Békéscsabai Jókai Színház színiiskolájának hallgatója, majd a színház tagja lett. Gulyás Attila 2020 óta színművésze a nyíregyházi társulatnak.

– Miként vezetett az utad Nyíregyházára?

– Gulácsi Tomival huszonéve jó barátok vagyunk. Többször hívott, hogy jöjjek el Nyíregyházára, ismerjem meg az itteni színházat. Megnéztem a Macbethet, majd bemutatott Kirják Róbert igazgató úrnak. Megkérdeztem tőle, van-e itt vendégszereplési lehetőség. Még nem volt kész a következő évadra az Ezeregyéjszaka szereposztása, így bekerülhettem. 2020 januárjában bemutattuk, s már a premier után felhívott és szerződést ajánlott. Rövid gondolkodás után úgy döntöttem, megpróbálom.

– Nem vagy híján szerepeknek...

– Ideszerződésem után az Édes Charityvel kezdődött, majd jött a Szaffi, s következett a Funny Girl, ez év második felében pedig a Legénybúcsú, a Közellenség és az Idétlen időkig. Korábban részese lehettem a Móricz-(F)Actor és a Móricz Impro online adásainak és nemrég a Duna TV szilveszteri show-jának, amit az év utolsó napján láthatnak majd a tévénézők. Emellett készülünk gőzerővel színházunk élő, óévbúcsúztató zenés gálájára is, mely december 31-én 18 órától kezdődik.

– A Legénybúcsú igazi főszerep, te a vőlegényt, Gulácsi Tamás a búcsút szervező barátot alakítja. Mennyire áll közel hozzád ez a figura?

– Nem mondanám, hogy közel áll. Nem a bőrébe kellett belebújnom, inkább megkeresni a jellemzőit. Önmagamat játszom benne, azt, ahogyan én reagálnék ezekben a helyzetekben. Teljesen magunkat adjuk Tomival, jó kedélyű, humoros jeleneteket vittünk színre. A darab arról szól, hogy a két fiatalember elmegy bulizni egy szállodába, és sorra jönnek a megoldhatatlan helyzetek. A próbafolyamat alatt megbeszéltük, hogy a színdarabban megírt problémákat folyamatosan át kell élnünk és bemutatnunk, nem csupán eljátszani azokat, ettől működik jól a mi előadásunk. A legtöbb bohózatnak szerintem az a baja, hogy csak eljátsszák és vicceskednek benne, de nem élik át.

– Egészen más műfaj a Közellenség. Miben látod az előadás erejét?

– Nagyon szeretem Kohlhaas Mihály elgondolkodtató történetét! Ismerem a Sütő András-féle drámát is, játszottam A lócsiszár virágvasárnapjában. Tasnádi István alkotása is remekül megírt, nagyon jól működő anyag. A rendező, Horváth Illés olyan hatásmechanizmusokkal dolgozik, amelyek még inkább alátámasztják és kiemelik a tragikumát. A darab kulcsa a tehetetlenség, azaz, hogy az ember tehetetlen bizonyos dolgokban. Mert a császárnak meg kell adni, ami a császáré, az Istennek meg, ami az Istené... Közben pedig elvész az ember.

Nagyszerű csapatmunka volt a próbafolyamat és az előadás is. Annyira hatásos, hogy ha elkezdődik, egyből behúz minket az atmoszférája. Ugyanez igaz szerintem a nézőkre is...

– Miért?

– Aki igazi színházat akar, jöjjön el és nézze meg a Közellenséget, mert hatalmas élményt kap! Olyat, amit nem felejt el már a buszmegállóban, sőt, otthon sem, mert el lehet és kell gondolkodnia utána. Érdemes megnézni, mert itt a színház meg tudja mutatni, hogy igazából mire is való, miért van jogosultsága még mindig a televízió mellett. Azért, mert élő, mert valódi élményt nyújt!

– Az Idétlen időkig a hírek szerint kuriózum a színházunk életében, de talán a szokottnál is keményebb helytállást igényel a színészektől, s minden közreműködőtől. Te is így látod?

– December 11-én lesz a bemutató, és egyfolytában az lebeg a szemünk előtt, hogy közönségünk olyan élményben részesüljön, amilyet eddig még nem hiszem, hogy látott Magyarországon: úgy színpadi hatásban, mint zenei élményben. Mindenki imádni fogja! Az is, aki nem szereti a zenés darabokat, az is, aki csak a zenéset szereti. Bennünket, közreműködőket is elvarázsol művészi és technikai értelemben egyaránt.

 

Igazi gála lesz

 

– Részese voltál a Duna TV-ben bemutatandó szilveszteri műsornak és az élő saját műsornak is fellépője leszel. Mit várhatunk mi ezektől a szilveszteri előadásoktól?

– Igazi színvonalas show-műsort, élő zenekart, táncot, vidámságot. Mindenféleképpen minőséget, amit a Móricz Zsigmond Színház társulata képvisel. Mind a kettő nagyon érdekes, remek, igazi gála lesz!

– Van szerepálmod?

– Nincs, de az Egy őrült naplóját eljátszanám. Az is egy kihívás. Minden, ami kihívás, azt szívesen veszem, mert megláthatom, mire vagyok még képes. Az a szerepálmom, amit éppen játszom.