Gyakori a kerékpáros baleset, több lesz a rendőrségi ellenőrzés az utakon
Fotó: Illusztráció

Minden ötödik balesetben érintett egy kerékpáros a megyében. A gyalogosok és a biciklisek a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, azonban a szabályokat nekik is be kell tartani. Egy ittas kerékpáros ellen pedig ugyanúgy indulhat szabálysértési eljárás, mint egy járművezető ellen. A rendőrség az év hátralévő részében még több sebességmérést és szondáztatást tervez az utakon.

 

Egy helyszínelést rekonstruáltak a rendőrök a Korányi Frigyes utcai szervizúton csütörtök délelőtt, május 24-én halálos baleset történt ezen a szakaszon. Ahogy a helyszínelésből is látszik, egy kerékpárost ütöttek el. A 19 éves sofőr ittasan, jogosítvány és világítás nélkül közlekedett, amikor elütötte a 40 éves sértettet. A biciklis egyébként a szervizút melletti lakásban élt, szintén ittasan kerékpározott haza. A baleset következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe.

Gyakori a kerékpáros baleset

A közlekedés egyik legvédtelenebb szereplője a kerékpáros, még egy olyan biztonságosnak mondható helyszínen is történhet súlyos baleset, mint ez a csomópont, ahol kivilágított, körforgalommal lassított szakasznál lehet biciklizni. A többi megyéhez képest Szabolcs-Szatmár-Beregben több a kerékpáros baleset, nagyjából minden ötödik esetben érintett egy biciklis is.

„A kerékpárosok, gyalogosok ott közlekedjenek, ahol számukra kijelölt, szabályos és biztonságos. Jelen esetben ezen a helyszínen is van végig kerékpárút kialakítva az útszakaszon. A másik fő apropója, hogy felhívjuk a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire. Nagyon sok baleset történik a megyében úgy, hogy ittas a sofőr. Az ittasság az nagyon nagy befolyásoló hatással van, befolyásolja az emberi szervezet működését és baleseti okként szerepel” – közölte dr. Vajtó Levente, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője.

Ittas kerékpározók

A járművezetőknél zéró tolerancia van érvényben Magyarországon, a kerékpárosokra azonban más szabályok vonatkoznak. A rendőrség azt tanácsolja, akik biciklivel közlekednek, azok se fogyasszanak alkoholt vagy nagyon kis mennyiséget. A kerékpárosnak fel kell mérni azt az állapotot, amikor még biztonságosan tud biciklizni és részt venni a forgalomban, illetve a szabályokat betartva eljutni A pontból B-be.

„Ha történik egy közlekedési baleset, ott szinte borítékolható, hogy a kerékpáros valamilyen fokú sérülést szenved. A kerékpárosnak fel kell mérnie azt az állapotot, amikor még ő közlekedésre alkalmas állapotban van, attól többet nem szabad innia. Egyébként, aki ittasan kerékpározik és nem alkalmas a közúti közlekedésre, azzal szemben is el lehet járni, szabálysértési eljárás indul és pénzbírsággal sújtható” – tette hozzá dr. Vajtó Levente.

Fokozott rendőrségi ellenőrzés

A veszélyhelyzet idején kevesebb baleset történt, köszönhetően annak, hogy a forgalom sem volt a megszokott. A rendőrség szeretné ezt a statisztikát megtartani, hogy minél kevesebben sérüljenek meg város- és megyeszerte az utakon. Ennek érdekében a hatóság akcióba kezd az év hátralévő részében. Többször lehet majd közlekedési ellenőrzéssel, sebességméréssel, illetve szondáztatással találkozni.