Gyermekek védelme a levegőtisztaság javításával - Avagy: tudjuk, de mégsem tesszük?
Gyermekek védelme a levegőtisztaság javításával - Avagy: tudjuk, de mégsem tesszük?

Fontos kérdések mentén igyekszik felhívni az olvasók figyelmét a nyíregyházi Zöld Akciócsoport arra, hogy a levegőtisztaságért mi magunk is sokat tehetünk. A levego.hu cikke alapján készített problémafelvető és irányt mutató cikk a szokott módon a Város-Kép Nonprofit Kft.-vel való együttműködés jegyében született.

Vannak, akik tudják, hogy tilos az avar és kerti hulladék égetése Nyíregyházán, mégis égetnek, füstölnek, akár hajnalban vagy éjjel is. Ahelyett, hogy aprítanának, komposztálnának, barna kukába tennék vagy elszállítanák a hulladékudvarba azt.

Vannak, akik tudják, hogy a mai autókat általában nem kell járatni álló helyzetben, mégis járatják a motort. Ahelyett, hogy leállítanák a motort, kiszállnának az autóból, úgy telefonálnának, telefonoznának, tableteznének, adnák át a csomagot, várnák családtagjaikat, barátaikat, munkatársukat. Ahelyett, hogy kinn sétálnának vagy egy megfelelő hőmérsékletű épületben várakoznának.

Vannak, akik tudják, hogy műanyag palack, műanyag hulladék, bútorlap, festett, lakkozott faanyag, farostlemez, ruha, gumi, színes papír, üzemanyag égetése, azzal való fűtés tilos, mégis tűzre teszik. Ahelyett, hogy száraz, kemény tűzifával vagy gázzal fűtenének.

Vannak, akik tudják, hogy a bölcsőde, óvoda, iskola ablakai nyitva vannak, mégis ott dohányoznak a közelükben. Ahelyett, hogy messze elkerülnék az épületeket, mikor cigarettára gyújtanak.

Mérgezzük magunkat és másokat

Mi történik azokkal a gyerekekkel, akik társasházak, kertes házak ablakai mögött szívják a szennyezett levegőt, mely a szellőzőberendezéseken keresztül bejut? Mi történik azokkal a gyerekekkel, akik a bölcsődék, óvodák, iskolák udvarain játszanak? Mi történik azokkal a gyerekekkel, akik a nyitott ablakokon keresztül frissülnének intézményekben vagy otthon? Nemcsak mások gyermekeit, unokáját mérgezik, hanem a sajátjaikat is! Fel vannak háborodva, ha a gyermekeket nevelők, a környéken élők szólnak, hogy hagyják abba vagy hívják a 112-t.

Közügy a védelmük

A gyermekek, asztmás, kruppos, légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek védelme közügy. A szennyezett levegő kedvez a koronavírusok terjedésének és súlyosbítja a vírus okozta megbetegedéseket. Minden lépést meg kell tenni a jövő nemzedékéért, hogy kevesebb légszennyezés érje őket. E témában további tanácsokat lehet olvasni a levego.hu oldalon, ahol nemcsak a tanévkezdés idején, hanem folyamatosan javasolt például a gyakori szellőztetés, a tartózkodás a szennyező anyagok használatától, a növények kihelyezése, a takarítószerek helyes megválasztása, a kültéri szennyezők bekerülésének csökkentése és az érintettek tájékoztatása.