Gyermekétkeztetés: nyáron is meleg főétkezést biztosít az önkormányzat a rászoruló gyermekeknek

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek részére idén is ingyenesen biztosítja.

Az önkormányzat ebben az évben is ingyenes szünidei étkezést biztosít a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeknek. A bölcsődei ellátásban és az óvodai nevelésben részesülő gyermekek a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény és az óvoda zárva tartásának időtartama alatt jogosultak a szünidei étkezésre. Az iskolás gyermekek a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon keresztül, idén június 24. napjától augusztus 30. napjáig vehetik igénybe az ingyenes étkezést.

Házhoz szállítva

Ennek feltétele, hogy az önkormányzat által kiküldött nyilatkozatot a nyári szünet ideje alatt visszajuttatják a Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztályához. Az étkeztetést házhoz szállítással biztosítja az önkormányzat az arra jogosultak számára. Hétköznap 10.00–14.00 óra között az ételeket lefóliázott, csomagolt dobozban kapják meg a gyerekek, garantálva ezzel az étel frissességét és biztonságát.

Jelentősen a normatíva felett

– Amikor az intézményekben, óvodákban és iskolákban tanítási szünet van, és a gyerekek nem kapnak ellátást, az önkormányzat kötelessége, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyerekek számára ingyenes szünidei étkeztetést biztosítson. Az önkormányzat igyekszik ennél többet nyújtani, és jobb hozzáférést, valamint jobb ellátást biztosítani, mint amit a közel 300 forintos állami normatíva lehetővé tesz. Mi 1200 forintért rendelünk meg egy tartalmas egytálételt, amelyet házhoz szállítunk. Ez ugyan nem kötelező, de úgy véljük, hogy így jobban hozzáférhető az étkezés, és a családok számára nem okoz nehézséget egy kiosztópontra eljutni – fejtette ki Jászai Menyhért alpolgármester.

Kérik bejelenteni

Az alpolgármester hozzátette, ha a gyermek más településen való táborozása, illetve egyéb okból történő akadályoztatása esetén az étkezést nem tudja igénybe venni, azt a szülők szíveskedjenek annak megkezdése előtt 3 nappal a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ felé jelezni.

Bármikor kérelmezhető

– Amennyiben valakinek nincs megállapítva rendszeres gyermekvédelmi kedvezménye, de jogosultnak érzi magát, akkor kezdeményezheti annak megállapítását a jegyzőnél. Erre bármikor lehetőség van a nyár folyamán. Fontos, hogy jelezzék, ha lemondják az ellátást, vagy nem kérnek étkezést, hogy ne főzzünk és ne fizessünk több adagot, mint amennyi feltétlenül szükséges az ellátás biztonsága érdekében. Aki igényli, mindenki megkapja az ellátást, aki jogosult. Ez egy nagyon pozitív dolog, hiszen fontos, hogy a családban a gyerekek minden nap stabil étkezéshez jussanak, és ez ne függjön más tényezőktől – emelte ki Jászai Menyhért.

Az ingyenes gyermekétkeztetés a támogatott 18. életéve betöltéséig vehető igénybe. Amennyiben valaki a 18. életévét a szünidei étkeztetés ideje alatt tölti be, az ellátásra utána nem jogosult.