Gyermekmunkák tárlata

 

Kodályos gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. Az úttörő kezdeményezés célja az, hogy megmutassa a diákok képzőművészeti oldalát is a zenei sikerek mellett. Balogné Németh Szilvia az iskola intézményvezetője elmondta, a kóruséneklés mellett, szinte minden terülten kiemelkedő eredményeket érnek el a tanulók, amire nagyon büszke.

 

– Nagyon nagy boldogság, ugyan akkor nagyon nagy felelősség, mert a kutatások azt bizonyítják, hogy a kiváló tehetségeknek is körülbelül 20 százaléka tör utat magának és a 80 százaléka elvész. Ezért nekünk szülőknek is, és pedagógusoknak elsősorban az a feladatunk, hogy támogassuk őket, teret adjunk és például egy ilyen kiállítással lehet, hogy megalapozzuk a későbbi érdeklődésén túl még a pályáját is a diákoknak – tette hozzá Baloghné Németh Szilvia, s Kodály Zoltán Általános Iskola intézményvezetője.

 

Különböző technikákkal készültek

 

48 gyerek alkotása lett kiállítva az elmúlt hat év rajzóráin készült munkák közül, amelyeknél vegyes technikát alkalmaztak a diákok.


– Én ide most tulajdonképpen a festett vagy színezett képeket hoztam el, ezért is az a kiállítás címe, hogy Színeset álmodtam. Vízfesték, tempera, gioconda, pasztell, színes ceruza, vegyes technikák, tehát bármit használhattak a gyerekek, ami a színes belső világukat megjelenítette. Nem feltétlenül mindig a valós színeket használjuk, hanem a mesebeli belső világképük is megjelenhet egy-egy képen
– mondta el Vikár Emese, a Kodály Zoltán Általános Iskola rajztanára.

A gyerekek nagyon örültek neki, hogy egy városi szintű kiállításon jelennek meg alkotásaik, amelyeken gyakran az állatok ábrázolása kerül főszerepbe.

 

– Az én rajzom, két madarat ábrázol, amint tavasszal állnak a fán. Nekem nagyon tetszett ez a témakör és én ezt szerettem volna lerajzolni – mondta el Mandják Iván a Kodály Zoltán Általános Iskola diákja.

 

A zene kapcsolódik a rajzhoz

 

A pedagógusok szerint nagyban összefügg a zenei képzés a képzőművészettel, de a diákok szerint is hozzájárul ahhoz, hogy kreatívabb és aprólékosan kidolgozott képek szülessenek.


– A Kodályban kezdtem el komolyabban rajzolni és zene közben tudok jól rajzolni. Akkor jönnek meg az ötleteim, hogy mit lehetne csinálni – mondta el Tóth Eszter Kincső, a Kodály Zoltán Általános Iskola diákja.

A tárlatot október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központ földszintjén, az intézmény nyitvatartási idején belül.

 

Kanócz Rita